Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag kan lösa Högbergs groda

/
  • FALLUDDEN. Anders Högberg visade rådman Claes-Göran Sundberg och beredningsjurist Annica Johansson från Miljödomstolen runt på Falludden i början på sommaren. Enligt domen från mark- och miljödomstolen ska kanalerna återställas.
  • KANALER. Anders Högberg öppnade upp vattendragen på Falludden under sina grävningar så att vattnet från älven kan strömma igenom.

Anders Högberg kan gå vinnande ur striden om Falludden.

Ett nytt förslag om hur miljön för grodorna ska återskapas har tagits fram.

Annons

– Nu kan vi fixa en plats där både människor och grodor kan vara, säger Anders Högberg.

Det kan bli så att kanalerna på Falludden inte behöver återställas. Länsstyrelsen har gett Anders Högberg dispens till augusti 2012. Orsaken är att ett nytt förslag för hur grodornas miljö kan återställas har lagts fram. Enligt det nya förslaget ska två dammar skapas på den norra delen av udden.

– Jag har hela tiden ansett att det andra varit trams. Min intention har varit att skapa en fantastisk miljö för människorna i området. Skulle vi fylla igen kanalerna blir det myggigt och igenvuxet. Det här är ett förslag som vi kan acceptera. Det är det bästa både för miljön och alla inblandade parter, säger Anders Högberg.

Tomas Waara som är tillförordnad chef på miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län anser att det skulle kunna vara ett fullgott alternativ.

– Men vi vill se att det inte förstör miljön. Därför behövs ytterligare utredningar som inte kan genomföras förrän till våren, säger han.

Förslaget har tagits fram av en av länsstyrelsens rekommenderade grodexperter, Rickard Malmström, på uppdrag av Anders Högberg.

Mer läsning

Annons