Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtumlande fyra dagar

/
  • OMTUMLAD.
  • INSPIRERADE. Theres Sundberg informerade om hur landsbygden kan utvecklas genom gemensamma krafter inom byalag och berätta om hur DET ideella arbetet i Sverige fungerar.
  • FATTIGT.En bild på en köttbutik i landsbygden som Theres Sundberg fotograferade under sin resa.
  • KONTRASTER. Både Mercedesbilar och åsnedragande kärror var en vanlig syn i Albanien.

Ett fattigt land med låg självkänsla och starkt politikerförakt.

Det var Theres Sundbergs intryck från sin vistelse i Albanien.

– Det var omtumlande. Jag hade nog inte riktigt förstått hur deras situation såg ut.

Annons

Theres Sundberg, från Älvkarleby, är hemkommen efter sina fyra dagar i Albanien. Hon reste som "expert" inom landsbygdsutveckling för riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva.

Hon medverkade vid flera workshops där hon berättad om sina erfarenheter av ungdomsprojekt inom sitt Leader område i Sverige. Syftet var att inspirera invånarna till liknande handlingar för att utveckla landsbygden.

Att gå samman i byalag och arbeta ideellt för en större grupp var dock helt främmande för dem. Trots att Albanien inte är en diktatur längre så märkte Theres att tankesättet fanns kvar.

– När vi pratade om att gå ihop och samarbeta så kopplade de ihop det med när de blev tvingade att hjälpa till, säger Theres.

Hon förklarar att de hade svårt att förstå varför en person i ett samhälle skulle ringa runt till andra för att få till en förändring.

– En tydlig skillnad mellan Sverige och Albanien är hur starkt det civila samhället är.

När hon reste runt i landet slogs hon av kontrasterna. Storstäderna ser nästan ut som vilken Europeisk stad som helst - medan landsbygden låg många år efter i standarden.

Theres upplevde att hon fick positivt gehör från de invånare hon mötte. Hon träffade även Albaniens vice jordbruksminister som hoppades på ett fortsatt samarbete länderna emellan. Hur samarbetet ska fortsätta är inte klart ännu.

När Theres var på väg därifrån hamnade de mitt i en översvämningskatastrof efter flera dagars regnande. Infrastrukturen var långt ifrån bra.

– De behöver insatser rakt över, konstaterar Theres Sundberg.

Mer läsning

Annons