Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionspartier i debattartikel med SD

Inget samarbete med Sverigedemokraterna. Det är Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiets ståndpunkt. Trots det valde de fyra partierna att publicera en debattartikel som de undertecknade tillsammans med Sverigedemokraterna.

Annons

– Problemet är att de har öppnat upp för politiskt samarbete med Sverigedemokraterna och behandlar de som vilket annat parti som helst. Det har inte hänt i någon annan kommun, Älvkarleby är först, säger Björn Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Älvkarleby kommun.

I debattartikeln kritiseras Socialdemokraterna och Vänsterpartiets förslag att sälja de tre tomterna på Sand till privatpersoner. Och artikeln är undertecknad tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Vi har absolut inget samarbete med Sverigedemokraterna, säger Kenneth Holmström (M), oppositonsråd i Älvkarleby.

Men ni har undertecknat en debattartikel tillsammans med Sverigedemokraterna?

– Det finns inga namnteckningar på den. Däremot fick de haka på det här eftersom de satt med på samma möte. Samarbete är ju om vi gör gemensam budget eller i andra frågor. Det här är inget samarbete, det här ett uttryck för en gemensam åsikt i en sakfråga, säger Kenneth Holmström.

Moderaterna centralt tycker dock att agerandet inte är i enlighet med den partipolicy som går ut på att inte samarbeta med SD, oavsett om det sker på central, regional eller lokal nivå:

– Det är olämpligt. Policyn gäller även debattartiklar, säger Moderaternas pressekreterare Henrik Hedberg.

– Då är det väl så, för mig är det i alla fall inget samarbete, säger Kenneth Holmström.

Även representanter från Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet säger att man inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna och att man inte bör skriva debattartiklar tillsammans:

– Varför inte? Alla oppositionspartier tycker ju lika. Nog är det väl bra om vi alla är opposition och tycker samma sak? Jag tycker det här är en liten skitgrej. Det är en liten fråga i en liten kommun och jag finner inte något problem i det, säger Clarrie Leim (C) som undertecknat artikeln.

Enligt Sverigedemokraterna i Älvkarleby har dialogerna med de övriga partierna blivit vanligare.

– Nu måste de ta hänsyn till våra mandat för att komma någon vart. I många frågor hänger det på en skör tråd på att vi ska vinna mot majoriteten och då behövs ju vi, säger Gun-Britt Holmgren (SD).

Mer läsning

Annons