Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsråd på besök i verkligheten

/
  • OPPOSITION. Kenneth Holmström (M) har suttit i oppositionen i Älvkarleby i 13 år. ”Ska vi göra någonting för invånarna är det viktigaste att det blir gjort. Inte vem det kommer ifrån”, säger han.
  • FÖRSKOLA. Siv Arnström som jobbar på naturförskolan Sagan berättade om skillnaderna på att jobba inom en kommunal förskola och en privat för Kenneth Holmström och Jessika Vilhelmsson. ”Vi kan styra över mycket mer själva här. Det känns jättebra”, sade Siv Arnström.
  • KONKURRENTER. Kenneth Holmström (M) och Lars Skytt (S) har kamperat ihop under många år i politiken. Lars Skytt som numera är styrelseordförande i Älvkarlebyhus informerade om bostadssituationen i kommunen. ”Det största problemet är att vi ligger efter med underhållet på de äldre husen”, säger han.
  • MASSAGE. Kenneth Holmström provar massagestolen inne i pensionärernas träningsrum på Fyrklövern. Riksdagsledamoten Jessika Vilhelmsson som besökte kommunen för att se hur saker fungerar i kommunen tyckte att verksamheten verkar bra. ”Det här var ett upplyftande besök”, sade hon.
  • LUNCH. Kenneth Holmström tog med sig partikamraten Jessika Vilhelmsson till Sleven i grytan för att äta lunch med Rotaryföreningen där Holmström är medlem. Under lunchen fick de information från Älvboda friskola om deras resa till Indien.
  • BINGO. Siri Myhr som brukar besöka Träffpunkten och Meeri Westerbeck som arbetstränar där och de andra damerna skickade med en önskan till oppositionsrådet Kenneth Holmström. ”Vi har ingen sådan där rullgrej med bollar i till bingon. Det vill vi ha”, säger Siri Myhr. Kenneth Holmström lovade att se vad han kan göra åt saken.

Kenneth Holmström (M) är Älvkarlebys första oppositionsråd. I nio månader har han suttit vid rodret för oppositionen. Men enligt honom själv har det inte inneburit några större förändringar.

Annons

– Om du får önska en enda sak, vad skulle det vara? frågar Kenneth Holmström (M) Carin Thunman som är tillförordnad områdeschef på servicehuset Fyrklövern i Skutskär. Han är ute på besök i verkligheten tillsammans med riksdagsledamoten Jessika Vilhelmsson (M).

– Att vi ska utveckla demensvården. Det är det viktigaste, svarar hon.

Holmström lyssnar och tar med sig hennes ord. Men egentligen kan han inte göra speciellt mycket åt demensvården eller något annat heller för den delen.

– Vi är i opposition, det går inte att komma ifrån. Ibland om vi för fram våra åsikter tidigt kan vi påverka. När saken har kommit till fullmäktige och röstning är det för sent då förlorar vi jämt.

Sedan Kenneth Holmström började engagera sig politiskt för 13 år sedan har oppositionen stärkts i kommunen. Moderaterna har gått från två till fem mandat i fullmäktige. I det senaste valet lyckades oppositionspartierna tillsammans skrapa ihop mer än 50 procent av rösterna. Men efter mandatfördelningen har fortfarande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet majoritet.

– Det går inte att styra en kommun utifrån vad halva befolkningen tycker. Problemet är att Socialdemokraterna suttit så länge vid makten att de anser sig vara själva kommunen. Jag skulle gärna se att vi fick ta över någon gång.

För Holmström har rollen som oppositionsråd inte inneburit några större förändringar. Han sitter på samma politiska uppdrag idag som innan han valdes. För oppositionen är största skillnaden att de fått en samordnare. Kenneth Holmström informerar kontinuerligt övriga partier om vad som är på gång.

– Det är mest titeln som förändrats. Men det har betydelse. Jag blir inbjuden till mer saker och får mer information som oppositionsråd. Även om jag gör samma saker så får jag en annan respekt, säger han.

Under dagen besöker de båda moderaterna även det kommunala bostadsbolaget Älvkarlebyhus och den nyöppnade privata naturförskolan Sagan.

– Min och Jessikas chef, Fredrik, är också ute och besöker verkligheten på måndagar. Han uppmuntrar sådana initiativ, säger Kenneth Holmström till damerna som sitter runt ett bord vid Träffpunkten på Fyrklövern. Han skrattar. Det gör han ofta skämtar och skrattar.

Efter det sista studiebesöket hoppar Kenneth Holmström och Jessika Vilhelmsson in i Holmströms mörkblå Audi. De är nöjda. Verkligheten har gett dem många insikter.

Mer läsning

Annons