Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På lördag ringer det in på Älvboda

/
  • RINGER IN. På lördag ringer det in på Älvboda friskola i Skutskär. De tre skolbyggnaderna har fått namnen ”Romanen”, ”Lyriken” och ”Novellen”.

Carl Michael Bellman, Selma Lagerlöf och Elsa Beskow står redo för att ta emot eleverna på Älvboda friskola på lördag.

– Alla salar har fått namn efter svenska författare, berättar rektor Johan Sennerfeldt.

Annons

På lördag ringer det in för 280 elever på Älvboda friskola i Skutskär – vilket är i princip lika många elever som i våras.

– Det är samma lärarstyrka som tidigare, säger rektor Johan Sennerfeldt som berättar att skolan gått med i ett nytt teknikprojekt i samarbete med Microsoft.

Totalt 15 skolor i världen deltar i projektet ”Det innovativa skolprogrammet” som syftar till att utveckla användandet av ny teknik i skolorna.

– Det blir ett nätverkande över hela världen med lärarutbyten och klassutbyten. Syftet för oss är att se till att använda den teknik som våra barn använder, det vill säga att jobba via internet och med hjälp av mobiltelefoner.

Sennerfeldt nämner som ett exempel en skolelev som inte fick godkänt i engelska. Hans pappa berättade för läraren hur sonen satt ute på internet på kvällarna och pratade engelska.

Pojken fick då möjlighet att visa läraren vad han gjorde. Det visade sig att han byggde upp en mötessajt och att den engelska pojken använde var mer avancerad än vad läraren kunde.

– Skolan ska vara skola, men vi måste se hur våra barn lär sig i‑dag. Däremot måste vi lära dem källkritik, etik och moral, säger Sennerfeldt som berättar att social emotionell träning åter finns med på schemat för alla elever.

Skolan har också köpt in ytterligare en smartboard. Den är som en dator på väggen med touchknappar som läraren skriver på under lektionen.

Är en elev sjuk kan läraren spara anteckningarna och mejla till eleven. Det går även att enkelt klicka upp en karta eller surfa ut och hämta information.

– De är helt sanslösa. Man får med sig eleverna på ett helt annat sätt.

Älvbodas ridklass och musikklass är fortsatt populär. Nytt inför i höst är att skolan kör igång en golfklass där elever ges möjlighet att spela golf en gång i veckan.

Skolan firar tioårsjubileum i höst.

– Det ska vi uppmärksamma på olika sätt, vad vi ska göra är inte klart, säger Johan Sennerfeldt.

Mer läsning

Annons