Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På söndag sker en historisk resa i Gårdskär

/
  • FISKARE. Vy från en av sjöbodarna i hamnen. 1930–1950 livnärde sig ett 60-tal personer som fiskare.
  • HISTORISK DAG. Båtbyggaren Sigurd Forslund som bygger nät när det på söndag är fjärde gången det arrangeras en kulturvandring i Gårdskär.
  • BRIGG. ”1809 gick en brigg på grund utanför Gårdskär. Det fanns ett 70-tal sjuka ombord, varav många dog”, berättar fritids- historiken Mats Lejdeby.

Hur lättar man ett strömmingssköte? På söndag får du svaret när årets kultur- och naturvandring arrangeras i Gårdskärs fiskehamn.

Annons

– Skötet blev stelare och höll borta fukten bättre, berättar Olle Östlund, som är hamnfogde dagen till ära.

Det är fjärde gången som Gårdskär NU och Gårdskärs GIF i samarbete med kultur och fritid arrangerar en kulturvandring på orten. Syftet är att ge besökarna en historisk resa genom Gårdskär. Årets tema är fiskehamnen och kusten.

Dagen är uppbyggd kring olika stationer. Besökarna får bland annat provsmaka tio olika strömmingsrätter, lära sig om optisk telegrafering, se hur man lättar sköte och höra vad som hände med den brigg som gick på grund utanför Gårdskär för 200 år sedan.

Vid en station sitter båtbyggaren Sigurd Forslund och lagar nät.

– Det lärde jag mig när jag var 12 år. Pappa var strömmingsfiskare. På vintern när det var så kallt och vi inte kunde vara ute och leka satt vi och byggde, berättar Sigurd som förklarar att fingersättningen är väldigt viktig.

Mats Lejdeby, fritidshistoriker från Gårdskär, berättar att hamnfogden kunde döma stränga straff för den som tjuvvittjade nät.

– Det var stränga regler. Bland annat sattes folk i stocken. Tuffaste straffet var att få en kniv genom handen, berättar Lejdeby.

På söndag kommer dessutom det gamla torget att återuppstå med försäljning av fisk och andra varor.

Mer läsning

Annons