Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platschefen: ”Jag har en rejäl framtidstro på Skutskär”

/
 • TVÅ LINJER. I dag har Skutskärsfabriken tre produktionslinjer. Nu ska de                      minska till två för att bli effektivare och öka produktionen från dagens 85 procent till 90 procent. ”Det är viktigt att varje person förstår att de är                       nyckelpersoner”, säger platschef Eva Karlsson Berg.

Skutskärsfabriken vill bli det ledande massabruket i Norden.

Utrustning från Norrsundet och Finland gör det möjligt.

Annons

– Jag har en rejäl framtidstro på Skutskär, säger platschef Eva Karlsson Berg.
Nedläggningarna av Stora Ensos massafabriker i Norrsundet och finska Kemijärvi har gjort det möjligt för Skutskärsfabriken att satsa för framtiden.

Utrustningen från de nedlagda bruken är effektivare än den som finns i Skutskär i dag. Det gör att fabriken kan producera lika mycket när de går ner från tre produktionslinjer till två.


– Det kostar mycket att underhålla tre linjer, säger Eva Karlsson Berg, som berättar att de i stället kan säkra och utveckla den nya utrustningen för att bli effektivare.

Fluff ska bli flaggskeppet
Skutskärsfabriken satsar på att bli det ledande bruket i Norden. I dag ligger produktionen på 85 procent i fabriken. Målet är att komma upp i 90 procent. Effektivare underhåll innebär färre produktionsstopp vilket gör målet möjligt.


Hygienprodukten fluff ska bli Skutskärs främsta flaggskepp och stå för 50 procent av produktionen.


– Det är en växande marknad. Vi ser en otrolig tillväxt i Asien och Kina. Med våra nya maskiner ser vi att vi har stora möjligheter att växa, säger Karlsson Berg som lyfter fram personalens höga kompetens som fabrikens styrka.

Kompetensutveckling
De senaste åren har Skutskärsfabriken satsat 3 miljoner på kompetensutveckling för de anställda.


Nu står dock fabriken inför sin viktigaste utmaning. Inom tio år kommer 25 procent av de anställda att gå i pension och ledningen måste redan nu börja rekrytera för framtiden. Problemet är dock att många industrier skriker efter ingenjörer.

Förbättrar säkerheten
– Det är en jätteutmaning att fånga 80- och 90-talisterna, och viktigt att vi ser till att skogsmassaindustrin är spännande och intressant, säger Eva Karlsson Berg som tillägger att de dessutom satsar på att förbättra säkerheten för att göra arbetsplatsen attraktivare.


De samarbetar med företag, Högskolan i Gävle och KTH i Stockholm för att hitta rätt kompetens. Dessutom arbetar de aktivt mot skolan i Älvkarleby kommun för att väcka intresset för teknik.


Eva Karlsson Berg känner ingen oro inför framtiden. Däremot kan hon inte luta sig tillbaka.
– Min viktigaste uppgift är att tävla mot de andra enheterna i koncernen om varför det ska satsas här i Skutskär.

Mer läsning

Annons