Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plojlåten blev succé – här är sommarplågan om Öregrund

/
  • Omslaget till Båtklubbs sommarsingel.
  • Simon Strand från Skutskär skrev låten

Det började som ett spontanjam med kompisgänget. Nu strömmas Skutskärskillarnas låt över tusen gånger per dag.

Annons

"Sommar i Öregrund, glassen smälter i varje mun – skepp o'hoj!". Så avslutas refrängen i den nybildade gruppen Båtklubbs sommardänga "Sommar i Öregrund". Det hela började med att Simon Strand och hans vänner satt och lyssnade på en hemmagjord version av "Fest hos Mange" där de på skoj hade ersatt "Mange" med kompisen Linus Liljekvists förnamn. Då fick de en idé om att göra en helt egen låt som bara skulle hållas inom kompiskretsen.

– Min brorsa (Sebastian Strand) föreslog att vi skulle skriva en låt om Öregrund och semestern. Så jag tog fram min gitarr och så körde vi. Låten skrevs på studs, säger Simon Strand som är utbildad musikproducent och utgör ena halvan av vispopduon Älven.

Nästan alla i gänget håller på med båtar och är i närheten av båtlivet så det kändes självklart att låten skulle kretsa kring det. Öregrund som står i centrum för låten har varit en central plats för killarna i bandet som alla är födda och uppvuxna i Skutskär.

– Det är idylliskt och väldigt vackert. Jag var där när jag var liten både på skolresa men också väldigt mycket med morfars segelbåt. Det är mycket minnen från glada dagar, säger Simon Strand.

Men låten blev ingen intern angelägenhet. Så fort Sebastian la upp ett videoklipp på Instagram där Simon sjöng var det flera som undrade när låten skulle komma. Då behövdes plötsligt ett bandnamn. Båtklubb kändes passande. Efter några teasers på den nystartade Facebooksidan så small det till på riktigt när Visit Roslagen delade låten på Öregrunds officiella sida.

– Sedan dess har varit ungefär tusen lyssningar per dag och det är ju otroligt med tanke på att det är en så lokal låt, säger Simon Strand som är överväldigad av responsen.

– Jag fick ett samtal från en kompis som sa att de hade spelat den i ett inslag på Stockholms regionala nyheter, säger han och ger ännu ett exempel på hur låten har spridit sig:

– Det var en som hörde av sig och sa att låten hade blivit poppis på ett ålderdomshem i Storvreta där hon jobbade. Hon föreslog att vi skulle komma dit och spela. Hon hade i sin tur hört låten när hon varit på en bilfirma i Östhammar.

Men om det blir några spelningar för Båtklubb framöver är oklart. Inte bara för att det är svårt att bygga en konsert på bara en låt, utan också för att de flesta i bandet inte är musiker, utan jobbar som snickare och målare eller studerar. Men viljan finns.

– Vi behöver verkligen tid att repa om vi ska framföra låten. Men nu har alla blivit väldigt taggade på att skriva nya låtar. Så nu håller alla på att filura i sina huvuden om vad nästa låt ska handla om, säger Simon Strand.

Kommer ni fortsätta på båttemat?

– Ja, på något sätt. Men man vet aldrig. Det är bara kul att skriva låtar, sen om det passar till Båtklubbsstuket får vi se.

Här kan du lyssna på succélåten på Spotify

Här hittar du Båtklubb på Facebook

…

LÄS MER:

Simon Strand från Skutskär vann jullåtstävling

Så gjorde "Det draaar"-Axel succélåten

Mer läsning

Annons