Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisstationen i Skutskär stängs

/
  • POLISSERVICE. Polisen vill att receptionen i kommunhuset i Skutskär tar över polisens servicetjänster. I höst väntas polisledningen fatta beslut i frågan.

Det blir inga poliser eller civilanställda stationerade i Skutskär. Polisen har inlett förhandling med kommunen om att sköta servicen i kommunhuset.

Annons

– Vi håller på att diskutera med kommunen om ett medborgarkontor där de hjälper oss med servicetjänsterna, säger Niklas Hållkvist, närpolischef i Älvkarleby/Tierp.

Polismyndigheten i Uppsala har sagt upp hyreskontraktet för polisstationen i Skutskär. Vid nyår löper tiden ut och då ska en ny lösning vara klar. Enligt Hållkvist arbetar polisledningen mot ett alternativ och det är att all personal flyttas till Tierp samt att ett medborgarkontor inrättas i kommunhuset. Där ska invånarna kunna få den service de tidigare fick i reception på polisstation. Enligt Hållkvist vill de träffa ett avtal med kommunen om att deras personal sköter servicen. Via en dator på plats ska invånarna dessutom kunna göra polisanmälningar. Det ska även gå att lämna in hittegods.

Niklas Hållkvist ser positivt på lösningen som han menar ger lika bra service som tidigare.

– Den enda skillnaden är att vi inte har några poliser på plats. När det gäller passansökningar sker det redan i dag i Tierp.

I dag finns det medborgarkontor i Heby och Östervåla som enligt Hållkvist fungerar mycket bra.

Polisen vill även hyra in sig i ett rum i kommunhuset där de kan hålla förhör och avrapportera när de jobbar ute.

Arbetarbladet har tidigare berättat att poliser och civilanställda i Skutskär är mycket kritiska till flytten. De anser att det polisiära arbetet och servicen försämras.

Niklas Hållkvist anser att polisens arbete kan bli ännu bättre när alla utgår från samma plats.

– Vi kan jobba med slagkraftigt. I dag jobbar poliserna från Skutskär över hela närpolisområdet. Vi jobbar riktat mot det område där det är problem.

Orsaken till att polisstationen i Skutskär stängs beror på att myndigheten måste spara pengar.

Förändringen innebär dock inga uppsägningar, däremot kan personal omplaceras.

Nästa vecka ska Niklas Hållkvist informera kommunstyrelsen om polisens planer.

Lars Skytt, (S), kommunalråd, vill inte kommentera förslaget med ett medborgarkontor innan mötet.

Annons