Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker lärde sigvett i talarstolen

/
  • SAMTALSTON. Bengt Ahlquist (KV), Andreas Norling (V) Gunilla Styf (S) och Kenneth Holmström (M) fick lära sig hur man ska agera i talarstolen. Att skratta åt varandra är inte okej konstaterades det.

Håll dig till saken, prata inte i mun och var inte elak mot de andra.
Ordningsregler i en förskoleklass?
Nej, utbildning för kommunfullmäktiges ledamöter.

Annons

– Är det okej att kalla någon för Putin i talarstolen? frågade Maria Lindelöf från Sveriges kommuner och landsting, SKL, politikerna i kommunfullmäktige under utbildningen.

Exemplet hämtades ur verkligheten från onsdagens fullmäktigemöte i Älvkarleby, då de båda utbildarna från SKL var på plats för att studera ledamöternas agerande.

– Det är viktigt att ni skapar en positiv attityd gentemot varandra, uppmanade hon efter att flera exempel på dålig kamratskap i talarstolen hade lyfts.

Samtalstonen ingick i en av fyra delar som utbildningen från SKL innehåller. Andra ämnen som berördes var spelreglerna i fullmäktige, roll och uppdrag som förtroendevald och relationen mellan fullmäktige och invånare.

– Det är jätteintressant att kunna sitta så här och prata och diskutera med varandra, säger Magnus Grönberg (S) om utbildningen.

Målet med utbildningen är att sätta ljus på och lösa de motsättningar och konflikter som finns.

– Det finns en konflikt mellan oppositionen och majoriteten. De har fördomar mot varandra som behöver lyftas, säger Maria Lindelöf.

Mer läsning

Annons