Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna måste ta ställning i skolfrågan

Ska det byggas en ny förskola i Skutskär – eller ska tre förskoleavdelningar flytta in på Bodaskolan?

Annons

Den frågan ska politikerna ta ställning under våren.

– Vi måste fundera på vad som är mest ekonomiskt försvarbart, säger Inga-Lil Tegelberg (S) ordförande i kommunstyrelsen.

Ekonomichef Bo Kullman har tittat närmare på kommunens skolor och förskolor då kommunen har för mycket tom lokalyta. Orsaken är att elevantalet har minskat.

Permanenta lösningar

Däremot har trycket på barnomsorgen varit stor och ett par tillfälliga avdelningar ha öppnats – Tallkotten och Älven. Tanken med utredningen är att hitta permanenta lösningar för förskoleverksamheten, samt anpassa skolans lokaler. Bo Kullman presenterar två ekonomiska kalkyler.

4 Alternativ 1. Ny förskola byggs i norra Skutskär och Kunda flyttar till Bodaskolan. Det innebär en investering på 55 miljoner kronor. Kostnaden blir 1,1 miljon första året och drygt 1 miljon år två.

4 Alternativ 2. Tre förskoleavdelningar inrättas på Bodaskola och Kunda kvar i nuvarande lokaler. Tallkotten blir kvar på Tallmon, samt modulen vid Jungfruholmens förskola. Det innebär en investering på 40,5 miljoner kronor. Första året ger en merkostnad 5 000 kronor, medan år två ger en kostnadsminskning på 50 000 kronor.

Titta på helheten

Inga-Lil Tegelberg framhåller att de kommer att titta på helheten och inte bara på prislappen.

– I de här analyserna finns det inga kvalitetskrav med. Vi vill ha flera parametrar belysta, bland annat ska det gå att laga mat på skolan, säger Tegelberg.

Kommunstyrelsen vill att förvaltningen ser över trafiksituationen vid Bodaskolan om tre förskoleavdelningar ska inrättas där, samt för- och nackdelar med att flytta KunDa till Rotskärsskolan eller Bodaskolan.

Fler elever på Rotskär

Förvaltningen ska också titta på möjligheten att få plats med Jungfruholmens elever i årskurs 2–5 i huvudbyggnaden på Rotskärsskolan. I dag står ett av de tre spåren tomma.

Förslaget att flytta alla femteklassare till Rotskärsskolan tror dock inte Tegelberg på.

– Det tycker vi inte är så lämpligt i dagsläget. De är för små för att bussas så pass långt.

7 mars

7 mars ska frågan upp på utbildnings- och omsorgsnämndens bord.

I slutet av april ska kommunfullmäktige ta beslut i frågan.

Mer läsning

Annons