Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatpersoner vill rusta världens största luciakrona som finns i Skutskär

/
  • Luciakronan var en mäktig syn då det begav sig.
  • Här under en gran vid gamla kommunförrådet ligger delarna till luciakronan. Privatpersonerna, som inspekterat delarna, menar att de går att rusta och sätta ihop igen.

Världens största luciakrona som finns i Skutskär går att rusta och sätta upp igen.
Den bedömningen gör privatpersoner som inspekterat delarna.
De vill nu ha hjälp från kommunen.

Annons

– Luciakronan är inte så sönderrostad, det går att putsa upp delarna. Det dyraste blir att dra ny el, säger Agneta Hockman som startade Facebookgruppen "Vi som vill se luciakronan uppsatt i Skutskär igen".

Tillsammans med Fredrik Wassberg, chef på ett företag där man sysslar bland annat med svetsning, har Hockman inspekterat delarna. De har nu tankar på att väcka liv i luciakronan. Den isärplockade luciakronan ligger sedan 1999 under en gran vid gamla kommunförrådet.

LÄS OCKSÅ: Här är den gigantiska luciakronan

Agneta Hockman och Fredrik Wassberg har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen som ska tas upp på kommunfullmäktigemötet på onsdag. Duon vill att kommunen skänker kronan till dem. Vidare vill de ha tillgång till en lokal där kronan kan rustas och en plats där den kan sättas upp varje år. Ytterligare krav är att kommunen står för elförbrukning och gör ett fundament som stomme till luciakronan. Dessutom vill Hockman och Wassberg ha ett startbidrag på 10000 kronor till material, elektroder, flänsar och färg - saker som behöver för att rusta upp kronan.

MER LÄSNING: Konstnär vill skicka luciakronan till Italien

Den jättelika kronan, som är tio meter i diameter, prydde under 14 år Skutskärs centrum. Kronan finns med i Guinness rekordbok som störst i världen. Till lucia 1999 sattes dock inte kronan upp då den behövde rustas och ansvariga politiker inte ville stå för kostnaden. Skutskärsborna har dock inte glömt sin klenod. Den nämnda Facebookgruppen har 177 medlemmar och det har också funnits ytterligare en Facebookgrupp som ställer samma krav - fixa till och sätt upp rekordkronan igen.

ÄNNU MER LÄSNING: Byggde om studsmattan till luciakrona

Mer läsning

Annons