Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot färre tågstopp

/
  • Starkt kritiska. Sune klippmark, till höger, och Freddy Järvi representerar Mehedeby Fastighetsägarförening. De är båda starkt kritiska till UL:s förslag om färre tågstopp i Mehedeby, Marma och Tobo, medan fler tåg ska vända i Gävle. ”Kollektivtrafiken är nödvändig om de mindre orterna som Mehedeby ska kunna överleva” konstaterar de.

Politikerna i Tierp var först ut att protestera mot indragna tågstopp i Norduppland.

Ny ryter även Älvkarlebys politiker, samt flera lokala föreningar ifrån.

– Tågstoppen är en överlevnadsfråga, säger Freddy Järvi, ordförande i Mehedeby fastighetsägarförening.

Annons

I juli 2007 gjorde Upptåget sitt premiärstopp i Mehedeby och glädjen var stor hos ortsborna. Sedan dess har Upptåget blivit en succé på småorterna i Norduppland.

Nu vill UL (Upplands lokaltrafik), dra in en morgontur och en kvällstur från Mehedeby och Marma - trots att tåget passerar.

– Vi arbetar för halvtimmestrafik och nu ser det ut som att vi får ett stopp varannan timme, suckar Freddy Järvi.

Bussen drogs in

Sju turer vid starten 2007 har blivit 13 turer i dag och i takt med att tåget ökade sina stopp minskade bussturerna till orten. På helgerna har bussen helt dragits in.

– Det gör att Upptåget är livsviktigt, vi ute i byarna kämpar redan för vår överlevnad, säger Sune Klippmark från Mehedeby Fastighetsägarförening som tillsammans med Älvkarleö IF och Marma Fastighetsägarförening skickat en skrivelse till landstinget.

Färre tågstopp

Föreningarnas skrivelse är den tredje på kort tid som ifrågasätter UL:s planer på ny tidtabell med färre tågstopp i Norduppland.

För två veckor sedan var det Tierpspolitikerna Urban Blomster (V), Bengt-Olov Eriksson (S) och Håkan Thomssons (MP) som protesterade mot den nya tidtabellen.

– Ofta skriver man ju till politikerna men i det här fallet känns det som att vi sitter i samma båt, säger Freddy Järvi som är glad att de rödgröna i Tierp också engagerat sig emot indragna turer.

Protestskrivelse

Även politikerna i Älvkarleby kommun är starkt kritiska. En enig kommunstyrelse beslutade på tisdagen att skicka en protestskrivelse med krav på att UL drar tillbaka förslaget att låta Upptågsturer passera Marma och Mehedeby utan stopp. Att det blir fler turer till Gävle ställer de sig självklart bakom - men det får inte ske på bekostnad av färre tågstopp vid de mindre stationerna.

”Då riskerar själva idén med Upptåget att urholkas och våra möjligheter att utveckla bebyggelse och verksamhet längs stråket försämras”, skriver politikerna.

Matarbuss

För boende i Tobo i Tierps kommun föreslås stora förändringar i morgon- och kvällstrafiken. Det blir en tur i timmen i stället för varje halvtimme som i dag. Turerna ska i stället ersättas med matarbuss till station i Örbyhus.

Mer läsning

Annons