Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riva eller sälja skolor

/
  • BEHÖVS INTE LÄNGRE. Tekniske chefen Patrik Österbring föreslår att skolor i Älvkarleby kommun ska säljas eller rivas.

Riv eller sälj Ankarets förskola, Marma skola och förskola.

Det förslår Patrik Österbring, teknisk chef i Älvkarleby, som har gjort en översyn av kommunens lokalytor.

Annons

– Vi är inte effektiva fullt ut i våra lokaler, säger Patrik Österbring.

Han betonar att kommunen inte står med några tomma lokaler som kostar pengar – däremot finns det lokaler som inte nyttjas fullt ut. Älvkarleö skola är en av dem. Där används bara delar av huset. Driftkostnaden är dock för hela fastigheten. Patrik Österbring föreslår i stället att skolan säljs. Även Marma skola och förskola bör säljas eller rivas. Skolbyggnaden är i dåligt skick på grund av eftersatt underhåll. Dessutom är förskolan inte handikappanpassad.

Optimera lokaler

Han föreslår att Ankarets förskola, Kvarngärdet och Marma ersätts med en gemensam ny förskola för södra området. Österbring är medveten om att förslaget kommer att väcka reaktioner men betonar att han enbart tittar på hur de kan optimera lokalerna för att komma undan så billigt som möjligt.

– Vi måste även titta på miljöhänsynen. Det är dyrare att miljöoptimera en gammal fastighet än en ny.

Enligt Patrik Österbring är det främst inom skolorna som lokalerna är för stora. Det är för mycket lokalyta per barn sett till de riktlinjer som finns. Han framhåller även att kommunen inte har anpassat sina lokaler sedan Älvboda friskola etablerades.

Inga förskolelokaler

– Vi har mycket skollokaler men inga förskolelokaler, konstaterar Patrik Österbring som även föreslår att en ny förskola byggs i norra kommundeln.

Älvkarleby kommun har ett fastighetsinnehav på totalt 44 000 kvadratmeter. Därtill tillkommer cirka 7 000 kvadratmeter lokalyta som kommunen hyr till en högre kostnad. Totalt kostar lokalerna 46 miljoner kronor per år. Patrik Österbring menar att om de ska få ekonomin att gå ihop måste de tränga ihop sig i lokalerna.

Enligt Österbring skulle hans förslag till förändringar innebära att kommunen minskar sin vakansgrad från 17 procent till 3 procent.

Till fastighetsunderhåll

De pengar som kommunen skulle tjäna på förändringarna skulle enligt Östebring kunna användas till att underhålla fastigheterna bättre.

Österbring har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att prioritera förändringarna. Att riva villorna i Harnäs ligger högt på listan.

Mer läsning

Annons