Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattebrottsdömd vill rehabiliteras i det egna företaget

Den 55-årige egenföretagaren från Norduppland dömdes till fängelse för grovt skattebrott inom den egna verksamheten. Nu vill mannen återuppta sin företagsverksamhet, som en utslussningsåtgärd från fängelsevistelsen.

Annons

55-åringen har en egen firma inom byggbranschen. 2007 dömdes mannen mot sitt nekande till ett års fängelse för grovt skattebrott och bokföringsbrott. Han började avtjäna sitt straff i januari i år och kan bli villkorligt frigiven i september. Företaget ligger vilande under mannens fängelsevistelse. 55-åringen ansökte i våras om att återuppta sin verksamhet som en utslussningsåtgärd från fängelsevistelsen. Kriminalvården slog bakut direkt, kommer inte på fråga, menade de och avslog 55-åringens ansökan. Men förvaltningsrätten gav 55-åringen rätt, de menar att företagsverksamheten är en "lämplig sysselsättning".

Kriminalvården i sin tur överklagade genast förvaltningsrättens beslut. Kriminalvården menade att det skulle te sig stötande att medge 55-åringen sysselsättning i den egna näringsverksamheten där brottsligheten har begåtts. "Det föreligger en beaktansvärd risk att NN kommer att begå brott under föreslagen utslussningsåtgärd", skriver de i sin överklagan. Mannen som trodde att allt var klappat och klart i och med förvaltningsrättens beslut fick se sina möjligheter att återuppta sin näringsverksamhet grusade. Han överklagade återigen, denna gång till högsta instans, regeringsrätten. Regeringsrätten valde dock på tisdagen att inte ge ärendet prövningstillstånd och återvisade ärendet till kammarrätten som nu har att besluta om 55-åringen får återuppta sin företagsverksamhet i linje med reglerna för utökad frigång.

Mannen har enligt förvaltningsrätten skött sin fängelsevistelse utan klagomål. Han har i sin ansökan om att återuppta sin näringsverksamhet förklarat att all bokföring under utslussningstiden kommer att ske av extern revisor.

Mannen dömdes även för skattebrott 1987, då villkorligt, samt 1996 för sex med avkomling. Då blev domen fyra månaders fängelse.

Mer läsning

Annons