Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutskärselever till indisk skola

/
  • INDIEN NÄSTA. ”Det är häftigt att en liten skola här i Skutskär åker till Indien” säger Kristina Olsson Söderhäll . På söndag drar hon iväg tillsammans med Johan Sennerfeldt, Pernilla Englund Johansson, samt eleverna Linnea Visuri och Filip Karlén till Indien en vecka.

Ett äventyr i Indien står på schemat för Filip Karlén och Linnea Visuri på Älvboda friskola.

Annons

– Det blir en stor upplevelse, säger Linnea som är nervös inför resan.

På söndag drar de iväg med två lärare och rektor till Indien för att utbyta erfarenheter med en grundskola i staden Pune. Det blir en omvälvande upplevelse spår eleverna och lärarna entusiastiskt. Ingen av dem har tidigare besökt landet så de vet inte riktigt vad de har att vänta sig.

Sex miljoner i en stad

Staden Pune har sex miljoner invånare och niondeklassarna Linnea och Filip ska inackorderas i familjer i staden.

– Jag tycker det är mycket folk i rusningstrafik i Stockholm, undra hur det är där, säger Filip och skrattar.

Lärarna Pernilla Englund Johansson och Kristina Olsson Söderhäll, samt rektor Johan Sennerfeldt är med på resan. De har ett späckat program som innebär flera besök på olika skolor. De ska även berätta om hur det svenska skolsystemet fungerar, samt delta i undervisningen.

Erfarenhet för livet

– Det blir en livserfarenhet att åka dit, säger Pernilla Englund Johansson.

– Det ska bli spännande att se hur de undervisar, höra hur de tänker och se samarbetet mellan lärare och elever. Har de stöd- undervisning? undrar Johan Sennerfeldt som ser fram emot att få svar på många frågor.

Han framhåller att de har tagit fasta på lärplanens mål att ”främja internationella kontakter”. Älvboda har redan i dag samarbete med skolor i USA. Eleverna har brevvänner i olika länder och dessutom åker niondeklassarna till Polen och Tyskland. Att det blev Indien var en tillfällighet. Sennerfeldt har en bekant i Indien som förde skolorna samman. Två representanter från den indiska skolan Vikhe Patil Memorial School har besökt Skutskär. Nu är det Älvbodas tur att hälsa på. Skolan har sökt och fått EU medel för att finansiera resan.

Det blir inte bara skolarbete på plats i Indien. Linnea och Filip ska spela och sjunga på ett kulturevenemang som arrangeras på skolan.

– Vi ska spela Sverige med Kent, berättar duon.

Mer läsning

Annons