Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart ska de göra solceller

/
  • SOLFÅNGARE. Platschef Tony Björklund och delägare Stefan Larsson visar upp en färdig solfångare. I fabriken i Älvkarleö kommer endast komponenterna att tillverkas – själva solfångaren sätts ihop i fabriker på plats.
  • SOLCELLSFABRIK. Här på baksidan av fjäderfabriken i Älvkarleö bruk håller Solarus på att etablera sin verksamhet.
  • NYA. Carina Wenngren och Beat Toniolo är tillsammans med Tony Björklund de enda anställda vid fabriken. I april ska de vara tio.

Den 750 kvadratmeter stora fabriken håller på att fyllas.

Tio anställda kommer de vara vid starten.

– Vi kör i gång i april, berättar platschef Tony Björklund vid Solarus.

Annons

I tisdagens Arbetarbladet berättade vi om solenergifabriken i Älvkarleö som håller på att byggas upp. Det är företaget Solarus med ett 30-tal delägare som satsar stort.

Tillverkningen ska inrymmas i delar av den gamla fjäderfabriken på orten.

I dag håller lokalerna på att ställas i ordning och rekryteringar pågår för fullt.

– Vi kommer producera 150 000 solcellsmoduler per år, berättar Stefan Larsson, en av grundarna till företaget och den som ligger bakom stora delar av tekniken.

Företaget ska producera tre solcellsprodukter; solfångare som genererar el, bara varmvatten, samt el och varmvatten.

Enligt Stefan Larsson finns det bara två företag i Sverige som producerar liknande solfångare. Kunderna är främst kommersiella anläggningar över hela världen däribland Tyskland, Japan, Kina, USA och Spanien.

Stefan Larsson framhåller att efterfrågan är stor och att de redan i dag har en preliminär orderstock som uppfyller hälften av deras planerade årsförbrukning.

Räknar med 20 anställda

Carina Wenngren, från Älvkarleby, är en av tre nyanställda vid Solarus. Hon har tidigare jobbat 22 år vid Ericsson bland annat som kvalitetskontrollant.

– Det känns jättekul att få vara med från början, säger Carina.

Totalt räknar företaget med att ha 20 anställda när produktionen är i full drift. Förutom fabriken i Älvkarleö ska ytterligare en fabrik byggas – antingen på samma ort eller i Gävle. Det innebär ytterligare 40 arbetstillfällen.

Mer läsning

Annons