Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart står dubbelspåret färdigt - En högersväng ska ersätta med en vänstersväng"

/
  • Innan några veckor tas dubbelspåret i bruk. Arbeten på spåren under lördag-söndag gör att tåg mellan Gävle och Uppsala ersätts med buss.

Under helgen pågår anslutningsarbeten inför inkopplingen av dubbelspåret mellan Skutskär och Furuvik. Jobbet innebär att buss ersätter tåg mellan Gävle och Uppsala.

Annons

Tågens ställs in vid lunchtid på lördagen. Själva inkopplingen sker sedan från onsdag 9 juni. Förberedelserna har redan börjat,

– Mycket av arbetena sker på spåren vilket gör att vi rent arbetsmiljömässigt måste stänga spåret, säger Krister Johansson, projektledare på Trafikverket för bygget av dubbelspåret.

LÄS OCKSÅ: Sista fasen i järnvägsbygget Skutskär-Furuvik

– Fram till i början på juli är det ett eller två Upptåg per natt som blir inställt och ersatt med buss. Det är bara det här dygnet, vid inkopplingen och ett dygn veckan 26 som det är helstopp,

Vad ska ni göra konkret i helgen?

– Vi ska byta ställverk. Det är den delen i systemet som styr alla signaler, tågvägar och så vidare. För att du ska få spåret att fungerar måste du koppla ihop det gamla med det nya.

– I Furuvik till exempel så svänger rälsen åt höger om du kommer från Gävle. I det nya ska det svänga åt höger, så du måste ta bort vänstersvängen och göra en högersväng i stället.

MER LÄSNING: Dubbelspår försenas igen

I föreberedelserna är olika många man inblandade beroende på vilka jobb som görs. i helgen är 50 man uppdelade på flera skift involverade.

– Vid inkopplingen är vi 150 man, då kommer vi att vara överallt efter femkilometers sträckan.

Vad är flaskhalsen, vad kan gå fel under inkopplingen?

– Det är om någon kabel är skadad om det inte uppmärksammats eller att kabeln inte blivit rätt kopplad. När man trycker på en tågväg ska signalerna tändas rätt efter den sträckan.

ÄNNU MER LÄSNING: Harnäsborna slipper järnväg

Att dubbelspåret tas i bruk innebär inte att det är dubbelspår hela vägen mellan Gävle och Stockholm. Det återstår att slutföra arbetena Gamla Uppsala.

– Det blir färdigt nästa år.

Vid vilka tidpunkter som buss ersätter tåg går att läsa på www.ul.se och www.sj.se.

Mer läsning

Annons