Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten går back 3,7 miljoner

Individ- och familjeomsorgen, IFO, har fått kraftigt ökade kostnader och beräknas gå back 3,7 miljoner kronor i år. Fler barn i familjehem, vård av missbrukare och ökade kostnader för socialbidrag är förklaringen.

Annons

Socialtjänsten drar över sin budget med flera miljoner i år. En anledning är att många barn i kommunen just nu bor i olika sorters familjehem. I dagsläget är 25 barn placerade.

– Det handlar ofta om att föräldrarna inte har förmåga att ta hand om barnen av olika orsaker. Men det kan också vara barnet självt som har ett beteende som föräldrarna inte har resurser att klara av. Vi har också haft en del unga personer på missbruksplaceringar, säger Carina Söderström som är chef på IFO.

Även kostnaderna för insatser för vuxna missbrukare har dragit över budgeten. Främsta orsaken är att två personer tvångsvårdas för sitt missbruk enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare.

– Tvångsvård är det sista man vill ta till. De placeringarna är oerhört dyra. Två LVM är nästan hela budgeten för placeringar, säger Carina Söderström.

Stadig ökning

2008 hade kommunen de lägsta kostnaderna för placeringar på familjehem och behandlingshem sedan 2002. Sedan dess har kostnaderna mer än fördubblats.

– Det har blivit en stadig ökning. En förklaring kan vara att vi har haft en stor inflyttning av familjer med sociala problem. Där hade vi inte en chans att göra något förebyggande arbete.

Kostnaderna för socialbidrag har i snitt ökat med ungefär 100 000 kronor per månad fram till och med augusti i år jämfört med samma period förra året. Ungefär 200 familjer får försörjningsstöd av socialtjänsten.

– Det är många för att vara en så pass liten kommun. Hur det blir framöver är väldigt svårt att säga men vi har en fortsatt hög inströmning av ärenden som det ser ut just nu.

Mer läsning

Annons