Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarkafé med tema drar fullt hus

/
  • Glädje och gemenskap. Ottarsbälgarna underhöll den månghövdade publiken. I april i år hade 200 caféer arrangerats sedan starten.Foto: Björn Westin
  • Vid tårtbordet. Anna-Stina Grönberg arrangerar caféerna. Tårtan i mitten är hennes egen Stina-tårta.

I Älvkarleby-Skutskärs församling finns en stark tradition. Sedan 1993 har det minst en gång i månaden hållits ett kafé. Anna-Stina Grönberg, som arrangerar kaféerna, har själv bara missat något enstaka tillfälle.

Annons

Församlingsgården i Älvkarleby är överfull och de som inte fått plats inne sitter ute på altanen. Det är sommarkafé med tårtfika. Medan Ottarsbälgarna underhåller gästerna pågår de sista förberedelserna inför tårtfikat för fullt inne i köket. Maud Asplund och Kerstin Olsson gör klart de sista bakverken, en Margaretatårta och några småkakor, som fylls med bär. Anna-Stina Grönberg arrangerar kaféerna i församlingsgården. Hon tar nu fram alla tårtor och lägger dem på en vagn.

– kaféerna är mitt hjärtebarn. Vi är som en stor familj som träffas, säger Anna-Stina Grönberg.

Varje kafé har ett visst tema. Förra sommaren anordnades bland annat ett Elviskafé, ett kryddkafé och ett klädvisnings-café. Under juli månad blir det ett kafé varje onsdag, övrig tid på året är det kafé en gång i månaden. Till tårtfikat bakades det totalt 28 tårtor, varav 16 gjorts av kafébesökarna.

Marängtårta

När Ottarsbälgarna slutat spela rullas tårtorna in i stora salen. Ett lugnt sorl sprider sig när besökarna äter tårta och pratar med varandra. Gun Edin från Tierp har varit med sedan starten i september 1993. Till dagens kafé har hon bakat en marängtårta.

– kaféerna är vad alla vill ha och vad alla pratar om. Gemenskapen är ovärderlig, säger Gun Edin.

Mer läsning

Annons