Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav slår hårt mot barnomsorgen

Satsningen på barnomsorgen i Älvkarleby uteblir.


Barngrupperna blir större och kravet på plats kan inte uppfyllas.


Sparkravet slår hårt mot barn- och utbildningsnämnden.

Annons

– Det blir ökad press på personalen och mindre tid för barnen, säger Ingela Andersson, s, ordförande i nämnden.

I går låg besparingskravet på två procent på nämndens bord. 3,7 miljoner måste nämnden spara i nästa års budget. Samtliga verksamheter har fått ett besparingskrav på två procent på grund av minskade skatteintäkter.

Ingela Andersson ser ingen möjlighet att spara pengarna inom den befintliga skol- och förskoleverksamheten. I stället blir det de planerade satsningarna som får stryka på foten.

I somras fick nämnden ett tillskott på 2,2 miljoner för att kunna starta en ny förskoleavdelning. De fick också ett uppdrag att minska barngrupperna till 18 barn per avdelning. I budgeten för 2009 fanns även en satsning på att öka lärartätheten inom skolan.

– Vi hade avsatt pengar till extra resurser inom skolan och till kläder för personal i förskolan, men det kan vi inte nu, säger Andersson.

Mats Östlund, m, ledamot i nämnden tycker att kravet slår hårt mot skolan.

– Det blir fruktansvärt jobbigt. Vi har skurit i så många år, var ska vi ta pengarna någonstans? Det måste bli en prioritering högre upp, säger Östlund.

I dag finns det ett hårt tryck på barnomsorgen i Älvkarleby kommun. Efter nyår står 36 barn i kö för en plats. Hur nämnden ska lösa behovet när de nu inte har råd med att öppna en ny avdelning kan Ingela Andersson inte svara på i dag.

Hon konstaterar dock att om besparingskravet blir verklighet så kommer barnantalet på avdelningarna att öka på de i dag högt belastade förskolorna.

I slutet av oktober ska kommunstyrelsen ta beslut om besparingarna.

Annons