Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso flyttar produktion till Sverige

Skogskoncernen Stora Enso försöker dra nytta av den svaga kronan genom att flytta produktion från Finland till Sverige.

Annons

– Vi gör produktionsbegränsningar också i Sverige men i mindre skala, säger Ulla Paajanen-Sainio, vice vd med ansvar för kontakter med finansmarknaden.
På onsdagen flaggade Stora Enso för att resultatet för första kvartalet i år blir betydligt sämre än sista kvartalet i fjol.
– Efterfrågan viker och kunderna minskar på sina lager, säger Ulla Paajanen-Sainio om orsakerna.

Stora Enso planerar fortsatta och ännu kraftigare begränsningar i produktionen, både när det gäller papper och kartong. Nedskärningarna ökar från 15 till 20 procent, enligt pressmeddelandet från skogskoncernen.
Ulla Paajanen-Sainio vill inte säga hur nedskärningarna slår mot enskilda bruk.
Hon bekräftar att koncernen flyttar produktion från Finland till Sverige.
– Sverige har en fördel av den svaga kronan och billigare råvara. Veden är 30 procent billigare i Sverige än i Finland, konstaterar hon.
Det här innebär att de svenska bruken får ta på sig en större del av produktionen medan de finska går på halvfart eller stoppas under veckor eller månader i vår.
"Vi flyttar över så mycket produktion vi kan till de svenska bruken", säger Stora Ensos vd Jouko Karvinen i en intervju i tidningen Dagens Industri. 

Stora Enso kan tjäna 115 miljoner kronor för varje procent som kronan sjunker i förhållande till dollarn och euron, enligt uträkningen som presenteras i Dagens Industri. Sedan i somras har dollarn stärkts med 46 procent gentemot kronan och euron har stärkts 18 procent.
Massaveden står för nästan en tredjedel av kostnaderna så det betyder en hel del för Stora Ensos resultat om en större del av veden köps i Sverige med tanke på det förhållandevis låga vedpriset.
Ulla Paajanen-Sainio vill inte säga hur förändringarna påverkar massafabriken i Skutskär.

Mer läsning

Annons