Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för nya behandlingshemmet

Intresset är stort för det planerade behandlingshemmet

i Älvkarleö.


20 personer har redan sökt jobb. Dessutom drog företagarna fullt hus när de skulle informera ortsborna.

Annons

– Vi blev lite tagna av att det var så många som kom. Men det känns bra att frågorna kommer upp nu och inte sen, berättar Stefan Hising, en av delägarna.

Sedan det blev känt att företagarna som driver Inagården i Tärnsjö vill bygga ett likadant behandlingshem i Älvkarleö har jobbansökningar droppat in. Hemmet i Tärnsjö tar emot personer från hela landet som har olika former av beteendestörningar, till exempel neuropsykiatriska funktionshinder. Flera av dem är dömda till vård.

Hittills har 20 personer sökt jobb. Enligt Hising räknar de med att anställa 35 personer och då går de vidare med sina byggplaner.

Vid onsdagens informationsmöte kom närmare 80 personer. Åsikterna hos åhörarna var delade. Vissa såg positivt på satsningen som ger arbetstillfällen – medan andra uttryckte en stark oro.

– Jag tycker att det kändes som om majoriteten var positiv. Sen var det några stycken som med fog var oroliga, säger Stefan Hising.

De som bor närmast bjöds in till ytterligare en informationsträff. Dessutom fick alla som ville besöka deras behandlingshem i Tärnsjö anmäla sig.

– Det var många som skrev upp sig. Det blir lättare att berätta om vilka vi vårdar när de är där och kan se vår verksamhet.

Ortsborna ville har garantier på att något inte händer – vilket Hising inte kunde ge.

– Det enda vi kan garantera är att vi gör ett bra jobb. Det här är inga människor som är ute i samhället. De som bor inne i Älvkarleö kommer inte se dem.

Företagarna har lämnat in handlingar till bygg- och miljökontoret i Älvkarleby för att få ett förhandsbesked om bygglov. Hising betonar att de inte kommer låta bygget dra ut på tiden om grannar skulle motsätta sig bygget och överklaga. Då etablerar de sig i någon annan kommun som har visat intresse.

Lars Skytt, s, kommunalråd i Älvkarleby, var på mötet. Han ser mycket positivt på deras etablering.

– Vi försöker underlätta för deras etablering. Jag har själv besökt Inagården och det är en bra verksamhet de bedriver. Det är ett seriöst företag, säger Skytt.

Gunnar Ericsson, boende i Älvkarleö, ser positivt på bygget.

– Jag tycker det är jättebra. Vi behöver folk och verksamheter till kommunen. Jag tycker att vi ska ställa upp.

Bygget beräknas kosta 25 miljoner och det ska stå klart till hösten 2009.

Mer läsning

Annons