Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömavbrott och regn - då fylldes källaren

/
  • ÖVERSVÄMNING I KÄLLAREN. Maj Larsson har haft översvämning en gång tidigare i källaren. Då skaffade hon och maken Lennart en eldriven vattenpump men den slutade fungera på onsdagen när Skutskär drabbades av ett långvarigt elavbrott. ”Jag blev orolig när jag såg att vattnet bara steg och steg. Till slut ringde vi brandkåren men när de kom hit fick vi tillbaka strömmen igen.”

Mellan 3 000 och 3 500 hushåll drabbades av ett långvarigt elavbrott i Skutskär och Gårdskär på onsdagen. För Maj och Lennart Larsson i Skutskär blev regnandet och strömavbrottet en olycklig kombination.

– Vattenpumpen slutade fungera och vi fick översvämning i källaren, säger Maj Larsson.

Annons

Det regnade ihärdigt under hela onsdagen.

– Vi har en eldriven vattenpump och när strömmen försvann gick jag ned för att titta till källaren, säger Maj Larsson, som bor i sitt barndomshem på Bergsgatan.

Hon och maken Lennart såg hur vattnet långsamt steg över källargolvet.

– Jag fick panik. När det vattnet var över en decimeter högt ringde vi brandkåren. Men eftersom det var strömavbrott kunde vi inte ringa utan fick gå över till grannen och låna deras telefon, berättar Lennart Larsson.

Fick bort en del

Räddningstjänsten ryckte ut för att pumpa ut vattnet från Larssons källare.

– Precis när de var på plats och hade börjat plocka fram utrustningen så kom strömmen tillbaka, säger Maj Larsson.

I går kväll hade deras egen pump fått bort en del av vattnet men nivån var fortfarande nästan en decimeter.

– Jag hoppas att pannan har klarat sig.

Fler översvämningar

Strömavbrottet inträffade vid 15-tiden och det dröjde fram till klockan 20 innan de allra flesta hade fått strömmen tillbaka. Under tiden som felsökningen pågick gjorde Vattenfall en omkoppling i elnätet vilket bidrog till att en del av hushållen fick tillbaka strömmen vid 17:30. Men vad som orsakade elavbrottet är ännu oklart.

– Det är flera fel som har samverkat, regnet kan ha bidragit till avbrottet. Nu ska vi detalj utreda vad som orsakade det för att kunna förhindra att det sker igen, säger Roger Lindmark, informationsansvarig på Vattenfall.

Regnet orsakade översvämningar på flera håll i Skutskär. Älvkarlebyhus fick pumpa ut vatten i flera källarlokaler, bland annat i Hyresgästförenings lokaler. Biblioteket och Arbetarbladets lokalredaktion drabbades också.

Mer läsning

Annons