Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömming smakade bra på Gårdskärs festdag

/
  • BÅTTUR. Kjell-Åke Ederyd hjälper kvinnorna ombord. Många vill ta en tur ut från Gårdskärs fiskeläger.
  • FISKARE. Lennart Muhr, Gårdskär och Evert Persson från Hållnäs kollar in ett strömmingssköte.
  • STRÖMMING. Ove Karlsson i stilig Vegamössa steker strömming för glatta livet. Det var så många som kom att strömmingen tog slut efter drygt en timme.
  • UNDERBART. Lisa och Herbert Holmgren, från Skutskär, smakade på de olika strömmingsrätterna tillsammans med Lena Wennberg, Hedesunda och Ingrid Hallgren från Segeltorp.
  • KULTURVANDRING. Olle och Camilla Östblom, samt Kjell-Åke Ederyd var tidsenligt klädda när årets kultur- och naturvandring ägde rum i Gårdskärs fiskehamn.

Årets kulturvandring i Gårdskärs fiskehamn blev en succé. Efter en timme hade 200 personer kommit och strömmingen var nästan slut. – Det har varit mycket bra uppslutning, säger Ove Karlsson som stekte strömming i solskenet.

Annons

Natur- och kulturvandringen brukar vara en lokal festdag då ortsborna får lära sig om bygdens historia.

I år var temat Gårdskärs fiskehamn med kust och intresset var stort från många håll.

– Jättetrevligt här. Det är skönt att det finns kvar pittoreska ställen så man kan visa hur det gick till förr, säger Tommy Claesson, från Gävle.

Besökarna fick bland annat lära sig om optisk telegrafering som användes under kriget mot Ryssland i början av 1800-talet. Då fanns vaktposter utefter kusten som signalerade med hjälp av jättestora plattor som vändes till olika mönster.

– Den första fanns på Limön, nästa Gårdskär och därefter Rödhäll i Hållnäs, berättar Mats Lejdeby, fritidshistoriker från Gårdskär.

Ett populärt stopp var hos båtbyggaren Sigurd Forslund. Egentligen skulle han visa hur man lagar nät – eller bygger nät som det heter – men det hann han inte med.

– Jag hinner inte mer än slå mig ner på arselet så kommer folk och vill prata, säger Sigurd glatt.

Evert Persson, från Hållnäs, var en av besökarna som lockats till Gårdskär.

– I min ungdom var jag och fiskade med min far. Det var ett fruktansvärt slitsamt jobb.

Mer läsning

Annons