Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att enas om Älvkarlebys första oppositionsråd

I kväll avgörs det vem som blir Älvkarlebys första oppositionsråd.

Oppositionen har dock inte enats om ett förslag sedan kommunfullmäktige bordlade frågan.

Annons

– Det finns två kandidater. Det viktigaste som jag ser det är att man har förtroendet hos majoriteten av opposition, säger Bengt Ahlquist (KV) en av kandidaterna.

Den andre kandidaten är Kenneth Holmström (M) som är i allians med Centerpartiet. Tillsamman har de sju mandat i kommunfullmäktige.

För att Bengt Ahlquist ska vinna posten måste han ha stöd från Miljöpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna i fullmäktigesalen. Då får Ahlquist åtta röster mot Holmströms sju. Ahlquist kan dock tänka sig att dela på tiden som oppositionsråd – att han tar den första delen och Kenneth Holmström den andra.

Kenneth Holmström ger dock förslaget kalla handen.

– Vi är det näst största partiet och gick fram i valet, vilket inte de gjorde. Att dela tiden går vi inte med på. Beslutet gäller på två år, säger Holmström.

Alla ledamöter i kommunfullmäktige har rätt att rösta vid en sluten omröstning. Det är dock brukligt att majoriteten lägger ner sina röster då ett oppositionsråd ska väljas.

Inga-Lil Tegelberg (S) ordförande i kommunstyrelsen kan inte drömma om att någon i majoriteten kommer att rösta i frågan.

– Vi vill inte agera i den här frågan utan vi vill att oppositionen ska bestämma. Men vid en sluten omröstning kan inte jag gå i god för att ingen röstar.

Mer läsning

Annons