Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få Dragon Land lönsamt – tror konsulter

/
  • Syftet med Dragon Land är att få flera kinesiska företagare att investera i regionen. Målet är att skapa stora turistattraktioner i 100 miljonersklassen.

Turistprojektet Dragon Land skulle öka attraktiviteten för länen. Däremot blir det svårt att få långsiktig ekonomisk bärighet. Det visar SWECO Eurofutures riskanalys av projektet.

Annons

Regionförbunden i Uppsala och Gävleborgs län har anlitat utomstående konsulter för att få projektets bärighet och risker belysta.

Bakom projektet står James Shi och Erland Ågren, båda engagerade i Dragon Gate.

Syftet med Dragon Land är att få flera kinesiska företagare att investera i regionen. Målet är att skapa stora turistattraktioner i 100 miljonersklassen. Mongolisk by, kinesisk trädgård, pandapark, kung fu-center med museum och medicinsk anläggning med kinesisk akupunktur är några tänkbara attraktioner.

Analysen visar att en satsning skulle förbättra företagsrelationerna mellan Kina och Sverige. Hela regionen skulle bli mer attraktiv. Däremot understryker konsulterna att det finns svagheter i det ursprungliga konceptet för Dragon Land och det kan bli svårt att få en långsiktig ekonomisk bärighet.

”För att lyckas skapa något genuint på ytterligare orter krävs stor kompetens om turism och den aktuella trakten i fråga. Det råder stor tveksamhet om projektet bygger på sådan kompetens i tillräcklig utsträckning. Därtill krävs långsiktighet och genomtänkt marknadsstrategi/affärsplan, vilket saknas i dagsläget”, skriver konsulterna som föreslår att Regionförbunden ska avvakta utvecklingen vid Dragon Gate innan man går vidare.

Konsulterna föreslår ett begränsat offentligt engagemang genom att en tjänst skapas för att arbeta brett mot Kina i samverkan med andra regionala aktörer inom området.

– Nu måste vi analysera konsulternas bedömning och rekommendationer innan nästa steg tas, säger Catharina Blom, regiondirektör vid Regionförbundet Uppsala län.

Erland Ågren har tidigare berättat att två kommuner i Kina, Yantai och Jinhua, har deklarerat att de vill vara med. Deras roll är att uppmuntra företagare att investera i projektet. Yantai har visat intresse för att anlägga en Konfucius- anläggning med museum och skola gärna i närheten av Högskolan i Gävle.

Enligt Ågren är tidsplanen att fyra projekt ska sätta igång under 2009.

Mer läsning

Annons