Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synliga poliser minskar brott bland ungdomar

/
  • UNGDOMSPOLIS. Veronica Björnebye, ungdomspolis i Älvkarleby kommun, pratade med ett gäng ungdomar från Älvboda friskola om vad det vill göra på fritiden. ”En cykelhall” ger en kille som förslag.

Ungdomsbrottsligheten i Älvkarleby har halverats på två år. Det är främst skadegörelsen som har minskat kraftigt.

Annons

– Vi är ute mycket nu, säger Veronica Björnebye, ungdomspolis i Älvkarleby.

2008 polisanmäldes 60 brott där en ungdom, upp till 18 år, var skäligen misstänkt. 2010 låg siffran på 33 anmälda brott.

Bra samarbete mellan polis, skola och socialtjänst är viktigt för att polis ska lyckas med sitt arbete, framhåller Veronica Björneby.

Skapat kontakter

I höstas blev hon utsedd till ungdomspolis i Älvkarleby kommun. Därefter har hon besökt alla skolor och fritidsgårdar i kommunen för att skapa kontakt med ungdomar.

– Jag har bara blivit positivt bemött. De yngre är väldigt glada och nyfikna, säger Björnebye.

Genom kontinuerliga samverkansmöten med socialtjänsten, rektorer, Sauvera, Älvkarlebyhus och ledarna på ungdomsgården får polisen en bild av hur läget ser ut i kommunen. Det senaste halvåret har det varit oerhört lugnt.

Samarbetar

Polisen har samarbete med Älvkarleby kommun för att minska langningen av alkohol. Kommunens drogundersökning har visar i flera år att nära var fjärde högstadieelev får sprit från sina föräldrar.

Björnebye berättar att de arbetar efter Kronobergsmodellen – vilket har gett resultat. Modellen innebär att det alltid skrivs en polisanmälan om langning när en minderårig påträffas berusad. Därefter blir ungdomen och dennes föräldrar kallad till ett polisförhör.

Hennes syn är dock att det är vanligare att andra vuxna köper ut till ungdomarna och inte deras föräldrar.

En del droger

Hon konstaterar att det florerar en del droger i Skutskär och att polisen arbetar hårt för att komma åt de äldre missbrukarna som säljer till ungdomarna.

– Det är otroligt viktigt att höra av sig till oss om man känner någon som är i farozonen.

Under våren kommer polisen att arbeta mer riktat mot att stoppa ungdomar i riskzon. Genom nya metoder ska de lättare kunna följa upp tips där ungdomar misstänks använda droger. Målet är att styra in ungdomarna på rätt bana och samtidigt få tag på langarna.

Ungdomsnätverk

Att kommunen planerar starta ett ungdomsnätverk där ungdomar ska kunna påverka kommunala beslut tror Veronica Björnebye starkt på.

– Ungdomar behöver få uppmuntran till att utveckla sig själva. Det gäller att de får fokus på rätt saker och inte hamnar i kriminalitet.

Mer läsning

Annons