Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till slut vågade hon ta steget

/
  • AMBASSADÖR. Madeleine Lennartsson är en av Upplands cirka 50 företagsambassadörer. Hon ska locka fler kvinnor att starta eget. Själv arbetar hon delvis hemifrån.

Det krävdes ett ambassadörskap för att hon skulle ta klivet.


Madeleine Lennartsson lämnar tryggheten för att bli egen företagare på heltid.


– Man måste tro på sig själv och våga misslyckas.

Annons

Madeleine Lennartsson är norrländskan som vurmar för personalfrågor. Hon är en av 800 ambassadörer i landet som ska inspirera kvinnor att starta eget. Själv arbetar hon med personalutveckling och arbetsrättsfrågor på konsultbasis.

– Man måste tänka på människan vid en uppsägning eller omplacering. Kan jag träffa personen ett halvår senare och den mår bra så har jag lyckats.

Intresset för personalfrågor väcktes när hon jobbade inom studentkåren på Högskolan i Gävle. Hon var med och såg till att bland annat studenthälsovården byggdes ut.

Det som driver henne är att hitta den lösning som är bäst för både arbetsgivaren och individ på arbetsplatsen. Det ger den mest långsiktiga lösningen menar hon.

När näringsministern Maud Olofsson sökte kvinnliga ambassadörer tvekade hon länge innan hon sökte. Madeleine startade en enskild firma 2005. Steget att gå från den trygga anställningen vid vårdförbundet i Gävle till att bli sin egen kändes stort. När hon fick ambassadörsuppdraget tog hon chansen. Hon blev både glad och stärkt när hon blev utvald.

– Jag tror att kvinnor vågar. Men vi behöver ha uppbackning som företagare. Jag hade inte kunnat göra det utan min man.

Hon har tre barn i dagis- och skolåldern. Att bli sin egen skapar en frihet att styra över sin egen tid. Samtidigt blir det en otrygghet att inte veta hur mycket pengar som kommer rulla in. Hon har fått se över alla utgifter. Det handlar om att anpassa sig som Madeleine själv uttrycker sig.

Hon har gett sig själv tid till juni nästa år att få snurr på företaget.

– Har det inte kommit igång då ska jag inte hålla på. Det är ett beslut jag tagit för familjens skull.

Som ambassadör kommer hon bland annat att besöka gymnasieskolor och berätta om sin egen resa till att bli egen företagare.

Mer läsning

Annons