Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerbåtens återkomst i Marmafjärden

/
  • INVIGNING. På lördags invigs och döps Marmabornas nya åkattraktion – en gammal timmerbåt från 1960-talet. ”Den ska döpas till Stora” berättar Jalle Holmström här tillsammans med båtföraren Åke Larsson.
  • TIMMER. Vajer-spelet är en kilometer långt och användes till att  dra in timmer med.
  • KAPTEN. Åke Larsson har renoverat stora delar av båten som nu ska transportera människor och inte timmer.

Snart tuffar åter en timmerbåt på Marmafjärden.

På lördag invigs Marmabornas nya åkattraktion – varpbåten ”Stora”.

Annons

– Vi vill visa hur den ser ut och erbjuda turer på fjärden. Det blir ett bra komplement till flottningsmuseet, säger eldsjälen Jalle Holmström.

Föreningen Marma Vision fortsätter sitt ideella arbete med att bygga upp turistattraktioner efter strandpromenaden i Marma. Den senaste attraktionen är en flottningsbåt som såg till att timret kom ner till Skutskärsverken på 1960-talet. Föreningen köpte båten med hjälp av EU-medel och har sedan förra året renoverat den. Åke Larsson tog sig an båten som nu står redo inför dopceremonin på lördag.

– Den går bra, säger Åke Larsson som berättar att flera personer har kommit ner för att få höra ljudet från tändkulemotorn.

Båten ska få namnet Stora efter Stora Kopparberg som beställde och köpte båten 1965. Därefter har den fraktat timmer åt Stora i Hålldammen fram till 1972 då flottningen upphörde.

– När flottningen var som störst arbetade 4 000 personer med flottning i hela Dalälven, berättar Jalle Holmström.

Varpbåten användes även till att transportera ut flottningsarbetare på älven. Nu ska den åter få trafikera människor på älven.

Mer läsning

Annons