Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre dog av missbruk

Tre människor dog till följd av missbruk i Älvkarleby kommun under 2010.

Nu ska folkhälsoarbetet förbättras och missbruksvården ses över.

– I dag är det bara 20 procent av missbrukarna som vi känner till, säger Lars Öhman (S) ordförande i utbildnings- och omsorgsnämnden.

Annons

Enligt Lars Öhman har Älvkarleby kommun en avvikande statistik när det gäller antalet behandlingar och döda kopplat till alkohol- och droganvändandet jämfört med riket.

– Vi ligger högt upp om man tittar på dödligheten per 1 000 invånare. Samtidigt har individ- och familjeomsorgen under ett antal år rapporterat att flera barn i kommunen far illa på grund av vuxnas alkoholkonsumtion, säger Öhman.

Preventionsråd bildas

Under 2010 dog tre personer i Älvkarleby kommun till följd av att ha missbrukat droger eller narkotika. En var i 20-årsåldern och två i 40-årsåldern.

Nu ska kommunen satsa på att förbättra sitt folkhälsoarbete. Ett preventionsråd ska bildas i samverkan med landstinget och polisen.

Syftet med rådet är dels att förbättra det förebyggande hälsoarbetet, dels att minska droganvändandet och kriminaliteten i kommunen.

Samordnare anställs

Inom kort ska en samordnare anställas som ska styra arbetet. Att se över missbruksvården på hemmaplan är ett första steg, samt att titta på förebyggande insatser för att synliggöra drogproblematiken.

Lars Öhman framhåller att det förebyggande arbetet måste fortsätta även efter att ungdomarna slutat nian – för det är då det behövs som mest.

– Det stora problemet är när ungdomarna kommer upp i krogåldern. Det är då alkoholkonsumtionen ökar och skadorna kommer. Vi glömmer bort att fokusera på det förebyggande arbetet när ungdomarna kommer till gymnasiet och slutar helt att tänka förebyggande när de fyllt 18 år.

Preventionsrådet ska också lyfta frågor kring hjärt- och kärlsjukdomar, samt kost och motionsmöjligheter i kommunen.

– En undersökning som Sveriges kommuner och landsting har gjort visar att Älvkarleby har en hög sjuklighet när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, säger Lars Öhman.

Mer läsning

Annons