Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas idéer ska lyftas fram

Nu ska ungdomarnas röst lyftas i Älvkarleby kommun.
Ett nätverk ska byggas där ungdomar kan ge sin syn på samhället och förslag till förändringar.

Annons

– Vi vill ta vara på deras idéer, säger Mikael Forsberg, samordnare för resursgruppen inom Älvkarleby kommun.

Där är kommunen i samarbete med Svenska kyrkan som startar ett ungdomsnätverk. De har sneglat på Tierps kommun som har redan har ett nätverk som slagit väl ut. Signaler om att ungdomar i Skutskär inte har något att göra på fritiden och att alkoholkonsumtionen, samt tobaksanvändandet har ökat är bidragande orsaker till att de kör i gång nu.

– Vi vänder oss främst till de ungdomar som inte är aktiva idag. Det finns flera ungdomar som har en ledarförmåga som de kanske inte använder på ett bra sätt idag, men det är något vi vill ta vara på.

Svenska kyrkan satsar pengar på att göra ordning ett rum på Johannesgården i Skutskär där ungdomarna ska kunna träffas. Rummet ska även användas för ungdomar inom kyrkan.

Inom kort kommer utvalda ungdomar att bli erbjuden att delta i nätverket.

Gruppen ska därefter ha regelbundna träffar där de får information från olika samhällsgrupper. Polisen, Älvkarlebyhus, lokala företagare och representanter från föreningslivet är några som besöker nätverket.

– Ungdomarna kommer att kunna ställa frågor och ge sin syn på saker och ting, samt komma med idéer och förslag, säger Mikael Forsberg som betonar att målet är att stärka ungdomarna.

Ungdomsnätverket är inget projekt utan är en verksamhet som ska fortgå.

Forsberg säger att det inte är klart hur nätverket kommer att se ut utan det ska formas med hjälp av ungdomarna.

– Vi ställer även krav på ungdomarna. Det måste finnas ett intresse och vi kommer ha en policy för de som är med. Vi vill att de ska bli förebilder, säger Forsberg som betonar att nätverket är ett sätt för dem att påverka och göra sin röst hörd.

Det är Robert Berglin, intensivstödjare vid nätverkshuset, och Emma Norling, diakon, som ansvarar för det nya ungdomsnätverket.

Mer läsning

Annons