Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplänningar mår bättre än genomsnittet

Befolkningen i Uppsala län mår bättre än rikssnittet. De äter mycket frukt och grönt, samt motionerar flitigt. Däremot dricker de mycket alkohol.

Annons

– Det är glädjande att vi ligger så bra till. Vi är bland de sex bästa landstingen i landet. Ett bra bevis på att vår satsning på folkhälsan har gett resultat, säger Ismail Kamil, (FP) ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Rapporten visar att befolkningen i Uppsala län har en god hälsa. De motionerar, känner sig trygga, har goda matvanor, röker mindre, har högre livslängd, samt är välutbildade.

Under vid åtta områden

Inom 30 av 56 områden ligger Uppsala län bättre än riksgenomsnittet. Inom 18 områden ligger de på genomsnittet. Vid åtta undersökta områden ligger Uppsala under snittet i riket. Det rör främst fetman, alkoholkonsumtion, samt psykiskt välbefinnande.

Dricker mycket alkohol

Av totalt 9 507 personer som har svarat på hälsoenkäten svarar 15 procent att de dricker sig berusad minst en gång i månaden. Där hamnar Uppsala bland de högsta i länet.

– Det är främst män 18–34 år gamla som dricker mycket. Männen har en konsumtion på 20 procent, medan kvinnorna ligger på 11 procent, berättar Ismail Kamil.

Att Uppsala är en studentstad tror Kamil kan ha påverkat resultatet.

– Det här måste vi göra något åt. Vi måste fokusera på problemområdena fetma och alkohol. Bland annat ska fokus sättas på att ge patienterna mer information. Vi måste trycka mer på att ha målrelaterad ersättning för vårdgivarna, att de ställer mer frågor till patienterna, säger Ismail Kamil.

Mer läsning

Annons