Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprört möte om nya tidtabellen

/
  • HETT OM ÖRONEN. Sture Jonsson, informationschef inom UL, hade fullt upp med att svara på frågor.
  • KRITISKA. Ett 100-tal invånare i Älvkarleby kommun kom för att ställa ansvariga för den försämrade busstrafiken till svars.

Många frågor - men inga klara besked.
Bussmötet i Älvkarleby väckte starka reaktioner hos de 100-tal besökare som kom.
– Det är helt åt helsike, sa en man.

Annons

Älvkarleby församlingshem var i princip fullsatt igår när representanter från Upplands lokaltrafik, UL, landstinget i Uppsala län och Älvkarleby kommun bjöd in kommuninvånarna för en informationsträff. Ortsborna var inte nådiga i sin kritik över försämringen i den nya buss- och tågtidtabellen som trädde i kraft i höstas. Satsningen på Upptåget har inneburit färre busslinjer, vilket har slagit hårt mot de södra delarna av kommunen. På helgerna har linje 838 dragits in helt.

– Jag börjar sju på morgonen och kan inte åka varken tåg eller buss, sa en kvinna upprört.

Ortsborna ville ha klara besked på hur såväl ungdomar som vuxna ska kunna ta sig till skola och arbetet genom att åka kollektivt.

– Vi är också kommuninvånare. Många gånger ska vi bara åka in till Skutskär från Älvkarleby, men det går inte heller, sa en kvinna som tycket det är retfull när trafiken går tätt från Skutskär till Gävle.

– Mina barn vill flytta härifrån, sa en mamma.

Att busslinjen 501 går var tjugonde minut mellan Skutskär och Gävle, samtidigt som de har många tågturer väckte starka reaktioner. Ortsborna ville att UL skulle byta ut några turer och i stället lägga dem på linje 838 mellan Tierp och Gävle. Några svar på om det går att göra kunde de ansvariga inte ge.

– Jag kommer ta med mig alla synpunkter till styrelsen, sa Rolf Edlund, c, landstingsråd och ledamot i Upplands lokaltrafiks styrelse.

Sture Jonsson, informationschef på UL, hade fullt upp med att svara på frågor. Han betonande att UL inte är något vinstföretag utan att de försöker göra det bästa de kan med de pengar de får från landstinget och kommunerna.

Älvkarleby kommun betalar drygt fem miljoner per år för kollektivtrafiken inom kommunen.

Lars Skytts, s, framhöll att det inte finns mer pengar att satsa i dagsläget. Han lovade dock att när tågtrafiken är väl utbyggd så ska matartrafiken till stationerna förbättras avsevärt.

 

Mer läsning

Annons