Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket vill höja till 60 men kommunen säger nej

Det blir en höjning till 60 kilometer på 76:an i Skutskär – men inte hela vägen som Vägverket ville ha.

Det blir heller ingen höjning vid Älvboda friskola.

Annons

– Det innebär att det blir samma hastighet som i dag på 76:an förutom från Harnäskurvan fram till viadukten vid Medora skola. Där höjs det till 60 kilometer, säger Anna-Karin Jacobsson, bygg- och miljöchef i Älvkarleby.

Nya riktlinjer

Vägverket håller på att se över hastighetsbegränsningarna på alla riksvägar. Syftet med översynen är att anpassa hastigheterna efter vägarnas säkerhetsstandard och att få ett system som innebär att föraren ska veta vilken hastighetsgräns som råder oavsett var i landet man kör.

I Skutskär ville Vägverket höja till 60 från Harnäs fram till Älvboda friskola.

Förbi Älvboda friskola ville de höja till 40 kilometer, däremot vill de sänka från 90 till 80 kilometer på väg 762 mot Gårdskär. På 76:an söder om Älvboda, samt på väg 291 föreslås inga förändringar.

Frågan har varit ute på remiss hos berörda instanser. Det är dock bygg- och miljönämnden som fattar beslut om hastigheter inom tätbebyggt område. Nämnden beslutade att säga ja till en höjning till 60 från Harnäskurvan fram till Bultbovägen. Resterande sträckor inom tättbebyggt område lämnas oförändrad.

Fler höjningar

– Vi vill undvika bullerproblematiken. När det gäller Älvboda friskola har kommunen antagit en policy om att det ska vara 30 förbi skolor, säger Jacobsson.

Vägverket föreslår även höjningar på riksväg 76 norr om Harnäs mot Gävle. Mellan Harnäs och Furuvik vill Vägverket höja till 80 kilometer, samt vid Furuvik till 60. Därefter föreslås hastigheten sänkas till 80 kilometer fram till Gävle.

Mer läsning

Annons