Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte elev får alkohol hemifrån

Var femte elev i klass 6–9 i Älvkarleby får alkohol av sina föräldrar. Dessutom är det i hemmet som de flesta dricker.
Det visar den senaste alkohol- och drogundersökningen bland eleverna.

Annons

– Det jag reagerade på är att det är så stor del som låter sina barn provsmaka, säger läraren Torsten Hillbom som har sammanställt enkätsvaren.

Varje år görs en enkätundersökning gällande elevers alkohol- och drogvanor, så kallad ANT-undersökning. Det är samtliga elever i klass 6-9 i den kommunala skolan, samt friskolan som fått svara på frågorna.

Mindre drickande

Jämfört med förra årets undersökning dricker ungdomarna mindre alkohol. Däremot visar den att 94 av 429 elever har druckit alkohol hemma med sina föräldrar, vilket är ungefär lika mycket som förra året.

Den visar också att det är av föräldrarna som eleverna får alkohol. För att förebygga alkoholdrickandet hos ungdomarna kommer socialförvaltningen från och med i höst att informera föräldrarna vid skolmöten.

– Det är viktigt att de inte låter barnen provsmaka, risken är större att de börjar dricka då, säger Hillbom.

När det gäller narkotika och sniffning så är det ett tiotal elever som svarar att de har provat. Däremot vet runt 20 procent var de kan skaffa sig narkotika.

Positivt är att de flesta ungdomar motionerar mellan 2–7 gånger i veckan – däremot är matvanorna sämre. Drygt 30 procent av eleverna uppger att de ibland eller aldrig äter en näringsrik frukost.

– Vi har många elever som äter dåligt så de inte orkar med skolan. En del tycker att det är jobbigt att sitta i matsalen, och vissa tycker inte att maten duger. Att de inte äter frukost kan bero på stressen på mornarna, säger Bertil Hillbom.

Mer läsning

Annons