Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet ska diskutera etik med SD-politiker

Röster inom vårdförbundet vill stänga ute tre Sverigedemokrater – däribland Älvkarlebys Gun-Britt Holmgren.
– Jag tänker inte gå ur förbundet, då får de utesluta mig, säger hon bestämt

Annons

Det var efter en granskning av vårdförbundets medlemstidning ”Vårdfokus” som det blev känt att tre medlemmar kandiderar för Sverigedemokraterna (SD) i kommun- och landstingsvalet i år. Gun-Britt Holmgren, 62, är Sverigedemokraternas första namn i Älvkarleby kommun. Hon har suttit med i kommunfullmäktige sedan 2002. Flera röster har höjts inom förbundet att dessa tre bör uteslutas.

”Diktaturfasoner”

– Jag tycker det är diktatur och kommunistiskt så det bara skräller om när man inte får tycka som man vill. Mitt yrke som sjuksköterska och mitt politiska arbete håller jag isär. Jag går inte på människorna utan det är politiken. Vi kan inte ta hit en massa människor som kommer till arbetslöshet och ett bidragsberoende, säger Holmgren som tänker anmäla förbundet till Diskrimineringsombudsmannen om hon blir utesluten.

Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, anser att det är oförenligt med deras stadgar och yrkesetik att vara aktiv Sverigedemokrat. Medlemmarna ska jobba för alla människors lika värde och rättigheter samt respektera människors olika etniska ursprung.

Inte aktutellt nu

– Vi ska inte utesluta någon nu. Men vi vill ha en diskussion med dem och prata om de etiska riktlinjerna och våra stadgar, säger Anna-Karin Eklund som tror att de tre medlemmarna kanske tänker om när de får klart för sig vad deras stadgar innebär.

Mer läsning

Annons