Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall förlorar miljoner när det står stilla i Älvkarleby

/
  • står still. Sedan i fredags står den gamla kraftstationen i Älvkarleby stilla efter att maskinhallen har översvämmats av vatten.

Kraftstationen i Älvkarleby står stilla efter att maskinhallen vattenfyllts.
För Vattenfall innebär det ett produktionsbortfall på åtskilliga miljoner kronor.

Annons

– Det var den mänskliga faktorn. Någon hade glömt att stänga en manslucka, säger Peter Stedt, kommunikatör vid Vattenfall Vattenkraft.

Det var mitt på fredagen som det gick ett automatlarm i den gamla kraftstationen. Vatten från Kungsådran strömmade in i maskinhallen. Nivån på vattnet var strax under generatorerna. Enligt Stedt var räddningstjänsten snabbt på plats och lade ut länsar utifall översvämningen även skulle ha orsakat ett oljeläckage. Vid närmare kontroll visade det sig dock inte vara något läckage.

Inga skadades

En extern firma anlitades för att pumpa ut vattnet – ett arbete som var klart under lördagen.

Inga personer skadades vid översvämningen då stationen är helt automatiserad. Däremot hade pumpar och elektrisk utrustning skadats av vattnet.

Sedan i fredags står de fem turbinerna stilla. All elproduktion kommer endast att ske i det nyare aggregatet som ligger i en separat byggnad.

Tur i oturen

Peter Stedt framhåller att de hade tur i oturen. Hade även generatorerna i maskinhallen kommit under vattnet hade skadorna blivit mycket mer omfattande och kostsammare.

Bolaget räknar med att produktionen ska vara i full gång om två veckor. Under reparationstiden släpps allt vatten förbi dammluckorna.

– Nu är det Fallens dag i 14 dagar, säger Peter Stedt.

Mer läsning

Annons