Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda vinsttippad i Idol

"Idol"-juryn kan sluta leta. Nästa stora stjärna heter Amanda Fondell, om man frågar experterna.

Fem deltagare är kvar i årets i "Idol" och om tre veckor koras vinnaren. Men, som bekant är det inte alltid segraren det går bäst för efter tävlingen. TT Spektra har frågat skivinköpare, musikredaktörer, nöjesjournalister och artistbokare, vem av de kvarvarande finalisterna som har störst potential att lyckas efter tävlingen.

Svaret blir enhälligt: Amanda Fondell.

– Jag tror att hon har absolut bäst potential att hitta en nisch som inte funnits tidigare, säger Ronny Larsson, redaktör på magasinet QX.

Vid förra årets rundringning var domen hård. Då tyckte branschen att startfältet var för slätstruket. I år är det annat ljud i skällan.

– Jag tycker att det är några som sticker ut i årets tävling, men de är väldigt unga. Förutsättningen för att det ska fungera efteråt är att artisterna kan få stöd av skivbolaget, säger Kenny Mattsson, programchef på Gröna Lund.

Han har bokat flera gamla "idoler" till nöjesparken. I årets startfält tror Kenny Mattsson att Amanda Fondell har störst chans att få en bra karriär efter tävlingen. Han jämför henne med Tove Styrke som har spelat på Gröna Lunds lilla scen.

– Hon är ett jättebra exempel på en stark karaktär som fick chansen att vara sig själv, säger han.

Linda Nordeman, musikredaktör på Sveriges Radio P 3, anser precis som Kenny Mattsson att flera av de kvarvarande idolerna har kvaliteter, men att deras framgång avgörs av vilka de arbetar med efter tävlingen.

– Den som jag blivit mest imponerad av är Amanda Fondell. Jag tycker att hon har bjudit på den mest underhållande scenshowen och jag gillar hennes röst och hur hon använder den. Det känns också som att hon har integritet och stor passion för flera olika typer av sound och stilar, säger Linda Nordeman.

Johanna Hagström, nöjesreporter och krönikör på Göteborgs-Posten, framhåller också Amanda Fondells scenspråk.

– Hon har störst scenpersonlighet och något som man kan likna en egen stil, i alla fall ett embryo till det.

Men Amanda Fondell har en lång väg kvar, enligt Johanna Hagström. Hon säger att det finns ett glapp mellan vad deltagarna presterar och juryns lovord.

– De är uppenbara talanger, men knappats världsstjärnor. Flertalet har väldigt långt kvar och det känns orättvist mot deltagarna att juryn snackar upp dem som om de vore nya Rihanna.

Fotnot: "Idol" sänds på fredag klockan 20:00 i TV 4.

Liv Sander/TT Spektra