Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambitiös action

Annons

”Enslaved: Odyssey to the west” är ett ambitiöst taktiskt actionspel. Bakom manuset står Alex Garland, som skrivit filmer som ”The Beach” och ”28 dagar senare”, musiken är skriven av kompositören Nitin Shawney och spelet är regisserat Andy Serkis (Gollum i ”Sagan om ringen”-filmerna) – samtliga namn som borgar för filmiska referenser och kvalitéer.

Handlingen utspelar sig 150 år in i framtiden.

Civilisationen är ödelagd och maskiner har förslavat mänskligheten. Huvudpersonerna, hackern Trip och krigaren Monkey, lyckas fly från ett av slavskeppen.

För att få hjälp av den motvillige krigaren Monkey installerar Trip ett av fiendens slavpannband på sin följeslagare. Duon är nu beroende av varandra för att överleva.

Dör Trip så dör även Monkey, och tvärtom.

Upplägget påminner en hel del om ”Uncharted”-spelen, med hisnande actionscener, pusselinslag och storartad dramatik. Spelets främsta egenskaper är det briljanta skådespeleriet och de levande animationerna, som suger in spelaren i den välskrivna storyn. Kontrollerna sitter som en smäck för det mesta och grafiskt sett är spelet en triumf, med fantastiska miljöer och snygg karaktärsdesign.

Tyvärr har den tunga grafiken sitt pris. Både Xbox 360- och Playstation 3-versionerna hackar rejält emellanåt.

Men på det hela taget är ”Enslaved” ett av årets snyggast berättade spel.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons