Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans körde fel vid larm om svårt sjukt barn

Ambulansens navigationsutrustning visade fel när det kom ett prio 1-larm om ett sjukt barn. Ambulansen hamnade nästan en mil snett.

Det hela hände i februari i år. Ambulansen från Gävle var på väg hem när det kom ett larm strax norr om Uppsala.

Eftersom Uppsala normalt inte hör till upptagningsområdet hade förarna inte tillgång till papperskartor. De fick därför förlita sig helt på navigatorn.

Men enligt den avvikelserapport som ambulanspersonalen från Region Gävleborg gjorde om det inträffade guidade den dem konsekvent fel.

Navigatorn ledde dem fem–tio kilometer fel från de koordinater som SOS Alarm angivit och en annan ambulans fick till slut ta ärendet.

Enligt avvikelserapporten är det inte första gången som navigationsutrustningen är bristfällig.

I det här fallet hade felet dessutom kunnat kunna medföra skada för patienten på grund av den tidsfördröjning som uppstod. Nu ska det ändå ha gått bra för barnet.

Efter händelsen har simuleringar utförts för att kunna åtgärda felet. Men då har felet inte gått att hitta och därmed har ingen lösning kunnat presenteras.

"Eventuellt att felet kan sitta i själva navigatorn vilket då förväntas korrigeras vid nästa uppdatering", står det i rapporten till hälso- och ansvarsnämnden.

Läs också: Ambulansen dröjde när 32-åring slutade andas (2013)

Läs också: Läkaren opererade på fel sida