Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans stod still i Sandviken på grund av personalbrist

I drygt tre timmar – delvis under rusningstid – stod ambulansen i Sandviken still på grund av personalbrist. Enligt avvikelserapporten är allvarlighetsgraden "betydande" och det kan innebära en patientsäkerhetsrisk att bara ha en bil i drift.

Det var tidigt på morgonen 4 januari i år som en av ambulanserna i Sandviken blev stående. Arbetarbladet har tagit del av avvikelserapporten, som beskriver hur ordinarie personal blev sjuk, och en föräldraledig kollega beordrades in. Denne hade dock ingen barnvakt så tidigt på morgonen, vilket gjorde att bilen ställdes mellan klockan 4.45 och 8.00.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskor varnar för personalbrist på ambulansen: "Blir en katastrofsituation"

SMHI hade samma dag utfärdat en klass 1-varning på grund av snöfall, och i avvikelserapporten står det att bara ha en bil i drift kan vara en "direkt bidragande orsak till längre väntetider på ambulans för allmänheten och [sic] vid sjukdom/olycka vilket är en patientsäkerhetsrisk."

Beslutet togs i dialog med SOS Alarm enligt avvikelserapporten, som sa att det inte fanns en brist på bilar under natten. Oskar Bondesson, verksamhetschef vid ambulansen i Ockelbo och Hofors, säger att det därför inte heller fanns någon fara för patientsäkerheten den här morgonen.

– Ingen alls skulle jag säga i det här läget utifrån att vi har en dialog med SOS i det hela. Och tittar vi på beredskap så finns det alltid en ambulanschef i beredskap också dygnet runt om det skulle hända något.

Vilken risk ser du att sådana här situationer kan uppstå igen?

– Det är svårt att säga, det är jättesvårt att säga, det kan jag inte uttala mig om.

Tror du risken blir större med tanke på den diskussion som har varit nu och flera har hotat med att säga upp sig?

– Det kan ja bara spekulera i så det vill jag inte svara på, säger Oskar Bondesson.

LÄS ÄVEN: Vi stöder förslaget att införa jourtjänstgöring inom ambulanssjukvården

LÄS OCKSÅ: Vårdförbundet om nattjour inom ambulansen - "kan gå ut över personal och patienter"

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här