Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans tappade däcket mitt på E 4

I 100 kilometer i timmen tappade ambulansen hjulet.

– Det var tur att det inte var ett framhjul då går inte fordonet att styra, säger Fredrik Arenstig, chef för ambulansen i Tierp och Skutskär.

Händelsen inträffade 26 december. Ambulansen var på väg hem på E4, det fanns ingen patient i fordonet. Söder om Örbyhusavfarten lossnade plötsligt vänster bakhjul. Föraren, en kvinnlig ambulanssjuksköterska, lyckades göra en kontrollerad inbromsning utan att hon eller kollegan skadades. Hjulet rullade vidare några hundra meter längs vajerräcket.

Arenstig säger att personalen inte gick direkt till en chef utan att han fick veta om händelsen efteråt.
– De sa till mig att det kändes otäckt när det hände men var lugnt efteråt. Det har inte behövts något stödsamtal, säger Fredrik Arenstig.

Arbetsmiljöverket kräver en utredning av händelsen. De vill också veta vilka åtgärder som vidtagits för att det inte ska hända igen.
– Den som är fordonsansvarig ska varje vecka känna på hjulmuttrarna. säger Arenstig, som poängterar att man varje morgon kontrollerar andra funktioner på bilen.

Man har i den interna utredningen inte funnit orsaken till händelsen. Arenstig konstaterar att däckfirman satte på vinterdäcken 1900 mil innan hjulet lossnade. Vid den senaste servicen av fordonet lossades inte hjulen. En teori är att det kan röra sig om sabotage.
– Men det är väldigt osannolikt. Vi har inte mottagit några hot och bilarna står inlåsta här i räddningsstationen på dagen och natten.

Under de tio år som Fredrik Arenstig jobbat inom ambulanssjukvården i Uppsala län har det inte tidigare hänt att en ambulans tappat ett hjul under körning.
– Under den tiden har ambulanserna rullat över två miljoner mil.