Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans vägrade ta med pojke

Den unge flyktingen hoppade från ett fönster på sex meters höjd efter avslag på sin asylansökan. Nedanför väntade ambulanspersonalen – men vägrade att ta med honom i ambulansen. Innan flyktingen hoppade ska en ambulansanställd dessutom ha fällt kommentarer med innebörden: Låt honom hoppa, det är ju ändå bara en flykting.

En fredagseftermiddag för snart två månader sedan larmades polis, räddningstjänst och ambulans till boendet för ensamkommande flyktingbarn på Nygatan på Öster i Gävle. En 16-åring satt i ett fönster på andra våningen och hotade att hoppa.

Polisen gick upp i lägenheten och började förhandla för att rädda hans liv. Under tiden pumpade räddningstjänsten upp räddningsmadrassen och smög in den på marken sex meter under fönstret.

Men beteendet från ambulanspersonalen har fått flera personer som var på plats att reagera häftigt.

– En av ambulanskillarna gick omkring och pratade med både räddningstjänstens och polisens personal och sa saker som att det var lika bra att låta honom hoppa, att det ändå inte spelade nån roll, det är ju bara en flykting, säger en källa till Arbetarbladet.

Men det räckte inte med det. När 16-åringen trots allt hade hoppat vägrade en annan ambulansanställd att lasta honom i ambulansen för transport till sjukhuset. Det behövdes inte, ska hans motivering ha varit.

– Resultatet blev att polisen i stället fick skjutsa upp honom till akuten. Vi blev helt ställda, säger en polis till Arbetarbladet.

16-åringen hade inga synliga skador, men var nedkyld efter över en timme i ett öppet fönster i vinterkylan. Polisen väntade kvar på akuten medan han läkarundersöktes. Polisen kontaktade också hans gode man för att få godkännande för vård genom Barn- och ungdomspsyk.

Allt framgår av polisens händelserapport, med fyra utropstecken efter konstaterandet att ambulansen vägrade lasta 16-åringen.