Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanschefen pudlar om personaluppror

Flera av dem som har mindre barn och jobbar på ambulansen i Gävle tar ut sin föräldraledighet under sommaren. Ambulanschefen Simon Nilsson sa på tisdagen att det var ett försök av personalen att "haverera så mycket man kan", något han backade från en dag senare.

LÄS OCKSÅ: Risk för färre ambulanser nattetid – för lite personal

På tisdagen kallade ambulansledningen till pressträff gällande sommarbemanningen. Den tillförordnade ambulanschefen Simon Nilsson pratade bland annat om det stora uttaget av föräldraledigheter på stationen i Gävle under juni, juli och augusti.

– Det är lite grand en del i det här upproret, att försöka haverera så mycket man kan då tyvärr, sa Simon Nilsson då.

Sjuksköterskan Caroline Englund är en av dem som kommer att vara föräldraledig från ambulansen i Gävle. Hon finner uttalandet anmärkningsvärt.

– Det här är ingenting som är ett uppror utan det här är någonting i livet som händer helt enkelt.

Det är många föräldrar som jobbar på stationen i Gävle. Att flera väljer att ta ut sin föräldraledighet på sommaren beror på att skolor och dagis är stängda, menar Caroline Englund.

– Jag tror inte att någon kommer säga att det är för att straffa någon ledning eller så utan det är liksom livet, säger hon.

Arbetarbladet ringer Simon Nilsson på onsdagen och frågar om han med sitt uttalande verkligen menar att personalen medvetet har försökt försvåra bemanningen?

– Det vet jag inte, jag antar att de antagligen vill ha ledigt i sommar. Men det jag egentligen menar är att vi hade inte haft den här bekymmersamma situationen i område syd om vi hade haft ett normal uttag av föräldraledigheter under sommaren, säger han.

När Simon Nilsson sedan själv kollar upp hur många föräldraledigheter det rör sig om, och vilken skillnad det är mot tidigare år, visar det sig dock att det inte är någon skillnad. 15 föräldraledigheter är det som sträcker sig över de tre sommarmånaderna, vilket är betydligt mer än årsgenomsnittet, men lika mycket som förra sommaren.

– Det går inte att tolka som en protest mot jourförslaget, säger Simon Nilsson.

Därmed backar han från uttalandet om att det är ett försök att haverera så mycket man kan.

– Jag skulle nog snarare säga att det är ett sätt att få ut en lång sommarledighet, och det är ingenting som jag kan ha åsikter om.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan varnar för patientsäkerheten

Fotnot: På inspelningen ovan är det Gefle Dagblads reporter som ställer frågan på pressträffen.