Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen anklagas för diskriminering – nu har DO startat granskning

"Personer med utländsk bakgrund har ingen chans att få jobb där", skriver en person som förgäves sökt jobb på ambulansen. Diskrimineringsombudsmannen, DO, ser så allvarligt på anmälan att man nu inlett en granskning.

Det är en sjuksköterska som anmält ambulansen i Gävle och Sandviken för diskriminering.

Trots att han har vidareutbildning och lång erfarenhet från ambulansvård fick han ingen som helst respons när han sökte ett ledigt jobb. Han kallades inte till intervju, ingen brydde sig ens om att kolla hans referenser.

Han tyckte att det var konstigt och när han av en vän med insyn i ambulansen fick veta att det inte finns några personer med utländsk bakgrund som jobbar där började han misstänka diskriminering. Han uppger också att han fick höra att om man har utländsk bakgrund och söker jobb där så sorteras man snabbt bort.

Han gjorde då en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu har beslutet att inleda en granskning.

LÄS OCKSÅ: Kallades svartskalle av sin chef – anmäler till DO

Det görs bara i ungefär 10 procent av fallen – och att man gör det är ett tecken på att man från DO:s sida ser allvarligt på händelsen. Bland annat eftersom Region Gävleborg är en stor arbetsgivare och skulle det förekomma diskriminering där finns det risk för att många personer kan drabbas.

Nu vill DO ha svar från regionen på bland annat varför anmälaren inte kallades till intervju, vad man har för rekryteringspolicy och på vilket sätt man har beaktat etnisk tillhörighet vid urval och meritvärdering.

Senast 19 augusti ska regionen svara DO.

LÄS OCKSÅ: Nekades att åka med bussen – nu ska domstolen avgöra om det var diskriminering