Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansfacket varnar för patientsäkerheten: "Bara första steget i besparingsvågen"

Ove Larssons pappa hittades död i sitt hem efter att ha lämnats av ambulansen.
Nu kritiseras patientsäkerheten från fackligt håll. Men John Mälstam, chefläkare på Region Gävleborg, tonar ned kritiken och säger att patientsäkerheten generellt är god.
– Men det finns givetvis undantag, säger han.

LÄS MER: Oves pappa dog ensam i sitt badrum – ambulansen hade lämnat honom bara timmar innan

I måndags berättade Arbetarbladet om 89-årige Per Larsson, som dog ensam i sitt hem förra lördagen. Tidigare under kvällen hade en ambulans varit där – utan att ha tagit med honom till sjukhuset. I stället ska han lämnats med ordination om att ta värktabletter mot de svåra smärtorna i hans rygg.

Morgonen därpå fann hans son honom död i badrummet.

Henrik Johansson är utredare på ambulansförbundet. Han säger att han är väl medveten om fallet och att liknade saker hänt flera gånger. Enligt honom kan man se händelserna som ett resultat av de besparingar som gjorts på ambulanssjukvården.

– Det jag vänder mig mot är att de som drabbas inte är en högljudd grupp. De är ofta gamla och sjuka, säger han.

Han säger att en liknande situation råder i nästan hela landet. Men att det i Gävleborg ses som särskilt extremt – där nära 50 personer slutat och bilar ställs på grund av personalbristen.

– Patientsäkerheten i Gävleborg har fallit, säger han.

Enligt Henrik Johansson klarar inte ambulanssjukvården av att följa de föreskrifter man ska.

Enligt honom händer det även allt oftare att räddningstjänsten får åka ut på sjukvårdslarm eftersom att ambulansen inte har möjlighet att komma.

–Det här är bara första steget i besparingsvågen som kommer att bli mer kännbar under 2017 och 2018, säger han.

John Mälstam är chefsläkare på Division operation på Region Gävleborg. Han säger att patientsäkerheten generellt är god, men att det givetvis finns undantag.

– Jag har inte fått in några rapporter utöver det vanliga om att det har hänt saker med patienter. Sedan händer det saker – och det gör vi vårt bästa för undvika, säger han.

John Mälstam säger att han tittar på de bakomliggande orsakerna till att felbedömningar och misstag begåtts i samband med att en händelse skett. Det kan exempelvis vara att personalen jobbat dubbla pass och varit trött när misstaget begicks.

– Det gäller att minimera riskerna och göra så lite allvarliga misstag som möjligt, säger han och fortsätter:

– Sedan finns det individer som gör misstag och de måste vi noggrant följa upp.

John Mälstam säger att han inte tycker att människor ska känna en oro inför att söka hjälp hos varken ambulanssjukvården eller sjukvården i övrigt.

– Nej det tycker jag inte. Man gör så otroligt många ambulanstransporter. Jag kan inte försvara de fel som begås – men kan säga att utifrån hur verkligheten ser ut och hur komplex den är, så händer det saker. Allt har med omständigheter att göra, säger han.

John Mälstam säger att han arbetat inom vården i 40 år. Under den tiden har han sett sjukvården och sätten man arbetar på förändras.

– Rent allmänt så gäller det för ambulansen eller annan verksamhet att man försöker använda resurserna på rätt sätt. Förändringsarbete behöver bedrivas för att göra vården effektivare. Det är inget unikt för ambulanssjukvården. Arbetsinnehållet förändras, säger han.