Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansförare begär skadestånd efter avskedet

En av de ambulansanställda som i maj avskedades begär nu skadestånd av landstinget.

Mannen anser att det inte finns giltigt skäl att avskeda honom.

Det var i mitten maj som landstinget meddelade att två ambulanssjuksköterskor avskedas på grund av deras agerande i samband med att en flyktingpojke hoppade från ett fönster.

Den ene avskedas för att han uttalat sig rasistiskt, dessutom störde han polisens arbete. Den andre för att han utan att undersöka pojken bedömde att denne inte behövde vård, för att han inte fört journal och inte följt de behandlingsriktlinjer som finns.

De avskedade tycker att de blivit orättvist behandlade och nu går den ena av dem vidare och begär skadestånd av landstinget. Det är sköterskan som vägrade ta med pojken till sjukhus som nu med stöd av sitt fackförbund Ambulansförbundet Alarm begärt tvisteförhandling.

Man anser att ambulanssjuksköterskan inte gjort något fel i det här fallet och att pojken inte var patient.
– Det är ett polisiärt ärende. Det rör sig om en person som inte vill ha hjälp, som springer från platsen och som omhändertas av polis. Vi springer aldrig efter en människa som omhändertas av polisen, säger Henrik Johansson, förbundsordförande för Alarm.

Sköterskan anser att det inte finns saklig grund för att avskeda honom och kräver nu skadestånd för brott mot LAS, Lagen om anställningsskydd. Man har inte bestämt hur stort skadestånd man ska begära men praxis i liknande fall brukar enligt Henrik Johansson vara ungefär två–fyra årslöner.