Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansförare slipper varning – otydliga regler

Landstinget backar – de sex anställda som åkte med ambulanser till en kollegas svensexa slipper varning. Ledningen medger nu att reglerna kring vad man får göra med ambulanserna varit otydliga.

– Det finns oklarheter och det måste vi ta tag i, säger verksamhetschefen Jörgen Tranevik.

Det var i juli som sex anställda under pågående arbetspass åkte med tre ambulansbilar till en kollegas svensexa. På plats slog en av ambulanser dessutom på blåljusen.

När ambulansledningen fick reda på vad som hade hänt fördömde de agerandet som oacceptabelt. Och så sent som den här veckan aviserade ambulanschefen Jörgen Tranevik att man tänkte varna de anställda.

Men på onsdagen kom beskedet att varningarna inte kommer att verkställas.

– Det är resultatet av den sammanvägda bedömning vi har gjort. Det har funnits gråzoner och oklarheter, säger Jörgen Tranevik.

I praktiken innebär det att ledningen tar på sig en del av ansvaret för det inträffade. Utredningen har nämligen visat att det inte funnits några tydligare regler kring vad man får och inte får göra med ambulansbilarna – det visar sig att de även tidigare använts i samband med uppvaktningar.

– Det har förekommit. Men jag vet inte om det är i nutid eller i förhistorisk tid, säger Jörgen Tranevik.

En av de sex personer som åkte ut på svensexan sitter dessutom med i ambulansens egen ledningsgrupp – vilket visar att missuppfattningen om hur ambulanser får och inte får användas tycks ha varit väldigt spridd.

– Vi har vägt in det i vår bedömning.

För att inte liknande händelser ska kunna ske igen ska man ta fram tydligare regler för vad som gäller och sätta in utbildning.

– Att åka till en svensexa är definitivt inte okej men hur gör man när man ska åka och äta eller träna. Det är frågor vi får diskutera, säger Jörgen Tranevik.

Han poängterar också att ingen patient drabbats av händelsen. Den har inte försenat någon utryckning eller hotat patientsäkerheten.