Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansförare varnas efter svensexa

De ambulansförare som körde med tjänstefordon för att fira en svensexa i somras, varslas nu om varning av arbetsgivaren. Men att slå på blåljus och sirener även när man inte har körning är inget ovanligt, enligt en anställd.

– Ingen borde varnas för det här, säger han.

Det var i början av sommaren som tre ambulanser i tjänst körde förbi en adress i Gävle för att uppmärksamma en bekants svensexa. Efter händelsen har nu sex medarbetare varslats om varning, och stämningen inom ambulansen är tryckt.

– Folk mår dåligt och gråter för det här, jag tycker inte att någon borde varnas. Det går inte att straffa folk för saker som man alltid har gjort, säger en anställd på ambulansen som vill vara anonym.

Enligt honom är inte körningar som den förbi svensexan något ovanligt. Att man slår på blåljusen eller sirenerna några sekunder händer varje vecka, till exempel när man är i närheten av skolor och dagis för att visa upp ambulansen. Svensexan rör sig knappast om någon buskörning menar han. Sirener och blåljus var bara på i några sekunder när motorerna var avslagna, och ingen ska ha överskridit någon hastighetsgräns.

Men ambulansens verksamhetschef Jörgen Tranevik ser allvarligt på händelsen.

– Det är en typ av aktivitet som vi inte vill bli förknippade med. Det som hänt är både allvarligt och bekymmersamt, och det finns en grund för föreläggandena, säger han.

Men det här verkar ju inte vara en engångsföreteelse utan hända ofta inom ambulansen, varför delar ni ut varningar i just det här specifika fallet?

– Det vill jag inte kommentera innan den interna utredningen är klar, säger han.

Nu har varje berörd medarbetare sju dagar på sig att överklaga via sitt fackförbund. I morgon är landstingets interna utredning av händelsen klar, och innan dess vill Jörgen Tranevik inte kommentera händelsen närmare.

Men den ambulansanställde som Arbetarbladet pratat med, tycker att arbetsgivaren är för hård.

– Så här gör man i blåljussverige, många av cheferna har gjort liknande saker tidigare. En varning är ju en ganska hård åtgärd, den har man med sig hela livet.